Nieuws
Rabo helpt voedselbank met 1000 euro

Manager Willem-Jan Verheggen en ledenraadslid Paul Paasschens, beiden van Rabobank Regio Den Haag bezochten de loods van de Voedselbank aan de Van Alphenstraat in Voorburg. De vrijwilligers waren druk bezig met de voedselpakketten toen een cheque van € 1.000,– tevoorschijn werd gehaald. Operationeel hoofd van de Voedselbank Jim Sabiran was totaal overdonderd. ,,Wat mooi dat de ene bank zo de andere bank helpt.”

Rabobank doneert een deel van de winst aan maatschappelijke projecten en initiatieven. Daarbovenop hebben medewerkers en de ledenraad van Rabobank Regio Den Haag ieder een bedrag beschikbaar gekregen om – naar eigen inzicht – een goed doel te ondersteunen. Paasschens koos voor Voedselbank Leidschendam-Voorburg. ,,Zeker rond deze tijd van het jaar is het een ongemakkelijke gedachte dat we in ons rijke land nog steeds voedselbanken nodig hebben. Maar wij weten dat er ook in deze regio mensen wonen die te weinig geld hebben om eten te kopen, en dat er vaak kinderen in het spel zijn. De voedselbank helpt juist die mensen en daarom dragen wij de voedselbank een warm hart toe met deze donatie.”

Verheggen vult aan: ,,Rabobank gelooft in zelfredzaamheid van mensen. Dit geldt ook voor hen die nu noodgedwongen gebruikmaken van de voedselbank. We vertrouwen erop dat ook zij op langere termijn niet meer afhankelijk zijn van anderen, maar zelf kunnen bouwen aan een financieel gezonde toekomst.”

Ongeveer één op de honderd Nederlanders is afhankelijk van de voedselbank. Zij zijn het armste kwart van de mensen die onder de armoedegrens leven. Het gaat bijna altijd om mensen met schulden. Als je in de bijstand zit en geen schulden hoeft af te lossen, ben je al te rijk voor de voedselbank. Gelukkig lukt het de meeste mensen om na één of twee jaar hulp weer op eigen benen te staan. Dat komt ook doordat er goed wordt samengewerkt in de armoedebestrijding en mensen ook hulp krijgen van andere instanties, zoals schuldhulpverlening en de gemeente.

In Leidschendam-Voorburg deelt de Voedselbank iedere week meer dan 100 voedselpakketten uit. Daar eten zo’n 250 volwassenen en 150 kinderen van. Supermarkten, winkeliers en producenten geven de Voedselbank goed eetbaar voedsel dat anders zou worden weggegooid. Daarnaast geven inwoners altijd gul etenswaren bij supermarktacties en bij inzamelingen van scholen en kerken. Op zaterdag 14 december houdt de voedselbank weer de jaarlijkse kerstactie in supermarkten.

Maar er is ook geld nodig om de voedselbank te laten draaien. Want er zijn allerlei kosten, zoals huur voor de loods, wegenbelasting voor de bus, enzovoort. ,,We werken heel zuinig en sober en personeelskosten hebben we niet. Want iedereen is hier vrijwilliger. Maar zonder schenkingen zoals deze van de Rabobank redden we het niet. Voor ons is dit echt een groot bedrag en een mooie blijk van waardering voor alle vrijwilligers”, aldus Sabiran.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter