Nieuws
Toekomstplan voor bibliotheek

De bibliotheek in Voorburg wordt de hoofdvestiging voor de bibliotheek in de gemeente. De bibliotheek Fluitpolderplein Leidschendam gaat dicht. Daarvoor in de plaats komt een kleinere vestiging in het Veur Theater aan de Damlaan. De nevenvestiging van de bibliotheek in Stompwijk blijft bestaan. Er komen nieuwe nevenvestigingen in de Leidschendamse wijk Prinsenhof (Wijkcentrum De Plint) en in het Voorburgse Huygenskwartier.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen namens B&W aan de gemeenteraad bericht. De bibliotheek kan in 2020 en 2021 rekenen op 1,76 miljoen euro, in de jaren erna op 1,42 miljoen euro. In de hoofdvestiging Voorburg moet 100.000 euro worden geïnvesteerd. Dat moet de bibliotheek zelf financieren. Dat geldt ook voor de verhuizing naar, verbouwing en inrichting van het Veur Theater. Wel kan er te zijner tijd een bijdrage komen uit de herbestemming van de vestiging Fluitpolderplein.

De hoofdvestiging in Voorburg richt zich op de wettelijke taken van de bibliotheek. In de andere vestigingen moet de bibliotheek zich richten op de specifieke kenmerken van de wijken en de wensen van de bewoners. Daarbij zal samengewerkt moeten gaan worden met maatschappelijke-, commerciële-, culturele- en publieke partners waarbij men ook elkaars panden gaat gebruiken.

De wethouder heeft voor Voorburg als hoofdvestiging gekozen omdat die groot is, bij een winkelcentrum ligt (Julianabaan) en goed bereikbaar is, ook met openbaar vervoer. Enig nadeel; het pand ligt niet centraal in de gemeente.

Op 9 januari wil de wethouder samen met inwoners, instellingen en de bibliotheekleiding invulling gaan geven aan de plannen en een routekaart afspreken over de realisatie ervan. Er komen een Plan van aanpak gekoppeld aan een beleidsplan.

Van Eekelen maakt ook bekend dat er op elke basisschool een kleine bibliotheek komt. Dat wordt gefaseerd gerealiseerd, eerst in Leidschendam, daarna in Voorburg. Van de 21 basisscholen heeft er nu één een bibliotheek. De kosten zijn nog wel een probleem: 45 tot 50 euro per kind per jaar terwijl de scholen maar een tientje per leerling kunnen bijdragen. De wethouder laat verder weten dat de bibliotheek het programma voorlezen aan peuters wil uitbreiden naar kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Alle veranderingen zijn nodig omdat de bibliotheek nu nog te klassiek gericht is op uitlenen. Men moet breder gaan werken, digitaler, informatiever, interactiever en samen met culturele- en maatschappelijke instellingen. Er wordt al jaren over de toekomst van de bibliotheek beraadslaagd.

De bibliotheek Voorburg moet straks vooral de wijken Voorburg-Noord en Bovenveen gaan bedienen. De nieuwe vestiging in het Huygenskwartier is er voor inwoners van Oud-Voorburg, Voorburg-Midden, Voorburg-West en Essesteijn. De vestiging Damcentrum is gedacht voor inwoners van Damcentrum, Leidschendam-Zuid, ’t Lien, Raadhuiskwartier, Damsigt/Sytwende. De bieb in Prinsenhof richt zich op inwoners van die wijk, Amstelwijk, De Heuvel, De Zijde. De doelgroep voor de bibliotheek in Stompwijk is duidelijk.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter