Nieuws
Zandsuppletie beschermt tegen Noordzee

Rijkswaterstaat heeft de zandsuppletie op het strand van Scheveningen, tussen het sportstrand nabij de havenhoofden tot iets voorbij de Pier, afgerond. Het strand is weer vrij toegankelijk voor surfers, wandelaars en ruiters. Met het kustonderhoud houdt men  de kust van Scheveningen op zijn plaats. Zo is Zuid-Holland de komende jaren weer goed beschermd tegen de Noordzee.

In totaal is 400.000 kubieke meter zand van de Noordzeebodem op het strand aangebracht. Dat is vergelijkbaar met het stadion van ADO Den Haag anderhalf keer gevuld met zand. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats. De werkzaamheden duurden van begin oktober tot eind november 2019 en gingen dag en nacht, 7 dagen per week door.

In 2010 is op het strand tussen de haven en De Pier 6 miljoen kubieke meter zand opgespoten. Het brede strand maakt de kust veiliger, omdat de golven eerder gebroken worden. Zo hoeft de dijk onder de boulevard niet alle klappen op te vangen en kan deze daardoor een stuk lager blijven. Elke 5 jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand.

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust.

Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen kubieke meter zand. (foto Rijkswaterstaat)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter