Nieuws
Contract bouw Kulturhus Stompwijk wordt openbaar

Het contract dat de gemeente met het inmiddels failliet verklaarde Slimscholenbouwen (SSB) in 2017 sloot voor de bouw van het Kulturhus wordt gedeeltelijk openbaar. Dit na bezwaren van schoolbestuur Panta Rhei en de curator van SSB tegen een volledige openbaarmaking.

B&W willen nog voor kerstmis een besluit nemen. Begin 2020 moet de gemeenteraad dan ook nog akkoord gaan aangezien men daar eerder instemde met geheimhouding van het contract.

Het betrof een zogenoemd DBFMO-contract wat inhield dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor de financiering, het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie. SSB werd twee weken voordat het contract werd getekend opgericht. Daarbij voldeed het bedrijf niet aan vooraf door de gemeente bepaalde criteria.

Panta Rhei (bestuur van de Maerten van de Veldeschool die in het Kulturhus zit) wil geen volledige openbaarheid van het contract omdat het de eigen onderhandelingspositie zou kunnen schaden. De curator van SSB was tegen volledige openbaarheid omdat in het contract bedrijfsgegevens van SSB staan die het bedrijf vertrouwelijk aan de gemeente gaf.

De gemeente heeft toe nu toe verzoeken tot openbaarmaking van het contract op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) afgewezen. De bij de bouw van het Kulturhus betrokken onderaannemers hebben het contract ook nooit te zien gekregen. SSB hield dat voor hen verborgen, ook al waren zij formeel partners bij de bouw.

Na het faillissement van SSB hebben de onderaannemers en de gemeente claims ingediend bij de curator. Die belopen tezamen tussen 0,5 en 1 miljoen euro. SSB had bij de teloorgang nog 10.000 euro in kas. Verdere eigendommen heeft de curator niet gevonden. De gemeente gaat er van uit dat men slechts een heel klein deel van de claim terug zou kunnen krijgen.

Gedurende de bouw van het Kulturhus moest de gemeente steeds weer financieel bijspringen om het proces te ‘redden’. De uiteindelijke rekening beliep zo’n 4,5 miljoen euro, vrijwel een verdubbeling van het oorspronkelijk gedachte bedrag.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter