Nieuws
Gemeente wil hondenbezit niet reguleren

De gemeente kent geen wet- of regelgeving waarmee het hondenbezit gereguleerd wordt. Er is ook geen wet- of regelgeving die de gemeente daartoe verplicht. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal het GBLV-gemeenteraadslid Frank Rozenberg laten weten in antwoorden op vragen.

Rozenberg was gevallen over een formulering in de Meerjarenbegroting 2020-2023: ‘Houders van één of meerdere honden dienen in de gemeente belasting te betalen. De belasting verhoogt de inkomsten van en helpt bij het reguleren van het hondenbezit’. Het raadslid wilde weten op grond van welke wet- en regelgeving de gemeente het hondenbezit van burgers moest reguleren.

‘In de Gemeentewet is geregeld dat gemeenten hondenbelasting kunnen heffen van de houder van een hond. Dit kan door een verordening hondenbelasting vast te stellen. Hierin worden de tarieven en differentiaties voor één of meerdere honden bepaald. Zo is het mogelijk om een hoger of lager tarief te laten gelden voor een tweede of derde hond. Naar zijn aard heeft dit een regulerend effect’, aldus Rouwendal. ‘Er is geen gemeentelijk beleid om het hondenbezit van burgers te reguleren. Voor burgers is er vrije keuze als het gaat om het huisdierenbezit’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter