Dit zijn de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 11 tot en met 20 december. U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nl. De kassa is geopend zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

Woensdag 11 december: Film en lezing / Le temps qui passe, lezing door Stephan Sanders. Aanvangstijd: 19.00 uur.  Toegangsprijs: € 8,00. Vier avonden kunt u in Theater Ludens in Voorburg genieten van prachtige films rondom lhbti-thema’s. Iedere film is uitgekozen door een bekende gast uit de lhbti-wereld. Vanavond Stephan Sanders. Hij koos de film ‘Le temps qui reste’. Deze serie avonden is het resultaat van de lokale subsidietafel ‘Ruimte voor verschillen’.

Voorafgaand aan de film interviewt gastheer Roeland Drost Stephan Sanders. Uw inbreng in dit interview is welkom, stel uw vragen en deel uw mening of ervaringen rondom het thema van de avond. Aansluitend wordt de film vertoond. Na afloop verder in gesprek over de film? Dat kan in de gezellige foyer van het theater onder het genot van een drankje.

Stephan Sanders (Haarlem, 1961) is columnist, presentator, essayist en schrijver. Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. waaronder de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Met Anil Ramdas (1958-2012) presenteerde Sanders het spraakmakende tv-programma ‘Het Blauwe licht’. Over zijn hechte vriendschap met Ramdas schreef Sanders de zowel liefdevolle als kritische memoire ‘Iets meer dan een seizoen’.

Stephan Sanders koos de film ‘Le temps qui reste’.

Frankrijk 2005. Drama van François Ozon. Met o.a. Melvil Poupaud, Jeanne Moreau, Valeria Bruni Tedeschi, Daniel Duval en Marie Rivière.

Hoe ga je om met het naderende einde? Laura (Moreau) wapent zich tegen de dood met potten vol vitaminepillen en een jeugdige levenshouding. Haar kleinzoon Romain heeft geen verdediging. Hij komt haar vertellen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft.

Vrijdag 13 december: Concert / Leonie Meijer / Perfect Solitude. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 20,00. Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels alweer vierde theaterprogramma ‘Perfect Solitude’ met fantastisch en nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn. De zoektocht naar de essentie van muziek bracht Leonie de afgelopen jaren tot samenwerkingen met uiteenlopende musici en componisten uit verschillende muziekgenres. Echter, de drang om haar eigen muzikale authenticiteit te ontdekken werd steeds groter. Overtuigd van het feit dat de werkelijke drijfveren om te zingen en componeren diep van binnen geworteld zitten, besloot Meijer zich een periode terug te trekken en te bezinnen. Op zichzelf; thuis met gitaar, piano en opnameapparatuur. Muziek componeren met zo min mogelijk bemoeienis van de buitenwereld. Dit leidde tot een confrontatie met oorverdovende stilte, verrassende ontdekkingen en uiteindelijk een aantal prachtige nieuwe songs. Eén ding wordt duidelijk; als je écht bereid bent om even op jezelf teruggeworpen te worden, valt er een wereld van schoonheid te ontdekken.

Zaterdag 14 december: Special (theatercollege) / George van Houts / Kom PloTT (deel II). Aanvangstijd: 19.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. LET OP AANVANGSTIJD. DE VOORSTELLING DUURT 3 UUR.

Twee seizoenen geleden overdonderde George van Houts met Kom Plot, een theatercollege over de aanslag op de Twin Towers en de hiermee samenhangende ‘conspiracies’. Na 75 voorstellingen en meer dan 150.000 weergaven op YouTube vraagt dit initiatief om een vervolg, een deel II (TT). De geopolitieke ontwikkelingen schreeuwen om duiding. Reden te meer om dieper in te gaan op alle vragen rond de moeder van al deze veranderingen en opgelopen spanningen: 9/11.

Met als ironisch extra een aantal complotten uit de jongste geschiedenis die achteraf wel degelijk waarheid zijn gebleken. Zoals de Gladio-affaire. Plus een reeks absurde samenzweringen waar je hartelijk van in de lach schiet. Bijvoorbeeld: waren er niet eigenlijk twéé Titanics? Of: heeft Stanley Kubrick in 1968 de volledig-in-scène-gezette maanlanding gefilmd? Wederom een theatercollege waarbij je kin op je borst zakt van verbazing over de krochten en kronkelingen van de menselijke geest.

Donderdag 19 december: Lunchconcert/ Sander Lekkerkerk, Sylvain Dessane, Albina Gitman. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50. Sander Lekkerkerk(piano), Sylvain Dessane, (altviool) en Albina Gitman, (sopraan) brengen werken van Max Bruch, Hugo Wolf en Johannes Brahms. Sander Lekkerkerk begon op negenjarige leeftijd met pianolessen. Jarenlang speelde hij steevast als solist op het Haagse Vredesfeest en organiseert sinds 2016 een concertserie om voor buitenlandse studenten een podium en financiële steun voor hun studie te verzorgen. In april 2015 kreeg hij de opdracht kreeg een heel pianoconcert van Mozart in een week in te studeren en de week daarop vertrok hij naar o.a. Zwitserland en België om dit uit te voeren. Sindsdien speelt hij met enige regelmaat in het buitenland.

Sylvain Dessane (1989) begon zijn muzikale onderwijs op achtjarige leeftijd met pianolessen en begon een jaar later met het bespelen van de altviool. Momenteel is Sylvain altviolist bij het Aristos Quartet, waarmee hij een master voor strijkkwartet aan het Conservatorium van Amsterdam en het NSKA heeft behaald in 2015. Daarna heeft hij nog twee jaar een post-academische opleiding aan de Nederlands StrijkKwartet Academie gevolgd waar hij met zijn ensemble in 2017 afstudeerde.

Albina Gitman (1998), een jonge Russische sopraan, toonde al in de vroege kinderjaren haar interesse voor muziek. Op negenjarige leeftijd begon ze te zingen in een koor van de radio en televisie van Rusland. In september 2018 begon ze haar opleiding aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam in de klas van de uitstekende sopraan Charlotte Riedijk. In 2019 ontving ze de Codarts Talent Grant, een beurs voor uitstekende studenten van het Rotterdams Conservatorium.

Donderdag 19 december: Cinema + / Werk ohne Autor (2018). Aanvangstijd inleiding door Anne Marie Boorsma: 13.00 uur;.Aanvangstijd film: 14.00 uur. Toegangsprijs: Film + inleiding € 12,00. Film + inleiding + bibliotheekpas € 11,00. Alleen film: € 8,00. Alleen film met bibliotheekpas € 7,00. Let op: de film duurt ruim drie uur. De film ‘Werk ohne Autor’ (2018) wordt ingeleid door kunsthistorica Anne Marie Boorsma. Zij zal vertellen over de kunstenaars die schrijver en filmregisseur Florian Henckel von Donnersmarck hebben geïnspireerd. ‘Werk ohne Autor’ omvat drie periodes uit de Duitse geschiedenis: Het nazibewind in 1937;de communistische DDR na de Tweede Wereldoorlog;het democratische West-Duitsland vanaf het einde van de jaren vijftig. De loodzware Duitse geschiedenis valt in de film samen met een persoonlijk liefdesdrama, maar gaat vooral over de zoektocht van hoofdpersoon Kurt Barnert naar de waarheid. Een waarheid die door zijn zeer persoonlijke kunst aan het licht zal komen. In 1937 gaat Kurt als klein jongetje met zijn tante naar de tentoonstelling ‘Ontaarde kunst’. Ze zien schilderijen met blauwe paarden van Franz Marc, kreupele oorlogsslachtoffers van Otto Dix en abstracte werken Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan. Kunst die bepaald niet voldeed aan de eisen van het nationaal-socialistische regime en daarom ontaard, ofwel ‘entartet’ werd genoemd.

Na de oorlog gaat Kurt in de communistische DDR naar de academie. Hij vertrekt, even voordat de muur wordt gebouwd, naar Düsseldorf om daar zijn studie te vervolgen. Kurt slaat aan het experimenteren. Na een innerlijke crisis raakt Kurt gegrepen door rode krantenletters, amateurfoto’s, anonieme pasfoto’s (dus Kunst ohne Autor) en foto’s uit tijdschriften, kranten en door familiefoto’s. Een foto waarop hij als jongetje poseert met zijn tante vormt de inspiratie voor een schilderij. En dan onthult zich een gruwelijk geheim. Een geheim over slachtoffers en daders. Kurt heeft zijn hele eigen persoonlijke stijl ontdekt, waarin niet alleen zijn eigen trauma’s, maar ook de trauma’s van een hele generatie weerspiegelt wordt.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Zie verder: www.theaterludens.nl

Donderdag 19 december: Cinema + / The Favourite / (VS, UK, Ierland 2019). Toegangsprijs: € 8,00. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult en Mark Gatiss. Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne (Colman), en twee hofdames (Weisz en Stone) die met alle mogelijke middelen strijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos (‘Dogtooth’, ‘The Lobster’). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij bijkans een nieuw genre creëert. Colman kreeg onder andere een Oscar voor haar rol.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld.

Vrijdag 20 december: Concert / The Amazing Stroopwafels / Hiero. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. Elke keer spelen ze weer alsof het de eerste keer is. Met tomeloos enthousiasme gaven The Amazing Stroopwafels al bijna 7.000 optredens en brachten ze 18 cd’s, 8 lp’s, 3 dvd’s en 41 singles uit. De amazing heroes van de Rotterdamse Lijnbaan spelen verhalende nummers en liedjes over verre streken van wereldreiziger Wim Kerkhof (zang, piano, contrabas en verhalen). Hij, Rien de Bruin (accordeon, gitaar en zang) en smaakmaker Arie van der Graaf (elektrische gitaar) behoren tot de harde kern van The Amazing Stroopwafels. Speciaal voor de theaters wordt het trio bijgestaan door Koos Pakvis (basgitaar en zang) en Hans Greeve (drums). Natuurlijk komen ook klassiekers als ‘Oude Maasweg’ en ‘Ik Ga Naar Frankrijk’ voorbij en is de groep nooit te beroerd om verzoeknummers te spelen. Waaro? Hiero!

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter