Nieuws
Oppositie slijpt de messen

B&W moeten de 60 miljoen euro die zij extra binnenhalen uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco, bovenop de verwachte 80 miljoen euro, teruggeven aan de burgers. Dat is zo’n 1600 euro per inwoner. Dat stelt GBLV-fractieleider in de gemeenteraad Frank Rozenberg.

Daarnaast moet de gemeente het burgers mogelijk maken dat geld te storten in een fonds van waaruit maatschappelijke-, culturele- en sociale projecten die burgers belangrijk vinden maar B&W niet willen bekostigen, gerealiseerd worden. Het fonds zou door burgers beheerd moeten worden.

In de Meerjarenbegroting hielden B&W rekening met 80 miljoen euro uit de Enecoverkoop. Nu wordt dat 140 miljoen euro. Dit ‘gevonden geld’ moet terug naar de burgers, zo meent Rozenberg.

Hij heeft zijn voorstellen, vervat in moties, gelanceerd aan de vooravond van de laatste gemeenteraadsvergadering dit jaar.

De oppositiepartijen D66, GroenLinks en GBLV grijpen deze vergadering, die vanavond plaatsvindt, overigens aan om een aantal netelige onderwerpen met B&W te bespreken.

Het gaat dan om de recente rellen op het Damplein in Leidschendam, het invoeren van een bibliotheek op elke school (waar schooldirecties niets van af wisten en hen bovendien geld kost), de toekomst van het Veur Theater, de mogelijke komst van een nieuwe Vlietbrug in Leidschendam en het geval van een moeder die geen hulp kreeg van de gemeente voor de zorg aan haar autistische zoon met zelfmoordneigingen.

D66-fractieleider Jacco van Maldegem komt met een voorstel om 33.500 euro uit te trekken voor het Veur Theater zodat dit een programmering kan maken voor het seizoen 2020-2021. Het bestuur van het theater doet dit nu niet omdat men er het geld niet voor heeft en ook geen subsidie krijgt van de gemeente.

De eerstvolgende gemeenteraadsvergadering is op 28 januari 2020.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter