Nieuws
Wethouder wil Veur Theater redden

De gemeente wil het huurcontract van het Veur Theater in Leidschendam, dat 1 juli 2020 afloopt, met een jaar verlengen. Daarnaast wordt een garantstelling voor de betaling van die huur juridisch voorbereid.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad laten weten. Zij zei dat zij het niet zo ver wil laten komen dat het theater op 1 juli 2020 moet sluiten vanwege het huurcontract.

De bestuurder maakte haar opmerkingen in een stormachtig debat over de toekomst van dat theater en Theater Ludens. Een kwartiermaker, Bastiaan Vinkenburg, moet beide theaters omvormen tot één organisatie met twee podia.

De wethouder gaf aan dat er voor de kwartiermaker, die wel al bezig is, nog steeds geen opdracht is geformuleerd. Ook zijn betaling is nog niet geregeld. Van de andere kant stelde Van Eekelen dat het werk van de kwartiermaker geen maanden meer moet gaan duren. Er is ‘snel resultaat’ nodig. Zij beloofde in januari bij de gemeenteraad terug te komen met een ‘tussen bericht’.

Van Eekelen sprak tegen dat het Veur Theater gezien de onzekerheid over de krachtenbundeling met Theater Ludens en het uitblijven van subsidie, geen programma maakt voor het seizoen 2020-2021. Volgens haar heeft het Veur Theater die activiteit alleen ‘opgeschort’. Zij noemde de programmering wel een ‘urgent aandachtspunt’ voor de kwartiermaker.

De wethouder ontkende dat zij een snood plan heeft om het Veur Theater te doen sluiten om vervolgens in het pand een vestiging van de bibliotheek onder te brengen. Zij erkende wel dat zij de top van de bibliotheek heeft aangeraden met het bestuur van het Veur Theater over samenwerking te gaan praten.

Zoals bekend sluit de vestiging van de bibliotheek aan het Fluitpolderplein. Voor Leidschendam wordt in de plaats daarvan gedacht aan twee kleinere vestigingen: in het Damcentrum (Veur Theater) en in de wijk Prinsenhof (wijkcentrum De Plint). De gemeenteraad zou daar komend jaar over moeten beslissen.

Een voorstel van D66-fractieleider Jacco van Maldegem om het Veur Theater 33.500 euro extra toe te zeggen zodat men in het seizoen 2020-2021 gewoon kan doordraaien, werd door de gemeenteraad afgewezen. Voor stemden alleen de drie oppositiepartijen.

Eerder was overeengekomen dat er voor de ene theaterorganisatie Ludens/Veur 300.000 euro subsidie zou zijn waarvan 15.000 euro is bestemd voor het Veur Theater. Dat theater claimde echter 48.500 euro nodig te hebben om te kunnen overleven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter