Nieuws
Essentaksterfte maakt meer slachtoffers

Tijdens een boomcontrole heeft Stadsbeheer geconstateerd dat de Essen langs de Patrijslaan in Leidschendam steeds  minder van kwaliteit worden. In de bomen trof men regelmatig dode takken en minder blad. Er zijn zelfs diverse Essen doodgegaan.

De boosdoener is de Essentaksterfte, een relatief nieuwe (2016) ziekte onder de Essen die zich in Nederland steeds meer aan het verspreiden is. Eigenlijk is het een schimmel (paddestoel) die de bomen aantast. De Nederlandse benaming is vals essenvlieskelkje, waarvan de bestrijding helaas nog niet mogelijk is. De schimmel komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en werd in 2006 voor het eerst beschreven na het optreden van essensterfte in Polen en Litouwen. Vervolgens heeft de ziekte zich naar grote delen van Europa verspreid.

Om het verloop van de Essentaksterfte goed te blijven volgen, worden de bomen voortaan ieder jaar gecontroleerd, in plaats van eenmaal per drie jaar. De verwachting is dat er, vanwege deze Essentaksterfte, komende jaren nog regelmatig bomen vervangen moeten worden.

Onlangs moesten er diverse bomen gekapt worden aan de Patrijslaan. Deze worden momenteel vervangen. Bij het terug planten van de nieuwe bomen, is niet gekozen voor één, maar voor verschillende boomsoorten, van ongeveer een zelfde grootte en vorm zoals de Essen die nu (nog) in de Patrijslaan staan. Er zal meer variatie komen in bladvorm bloei en herfstkleur, aldus Stadsbeheer.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter