Nieuws
Gwyneth Hendriks: dribbels net zo lief als meedogenloze duels

Ze heeft dezelfde voornaam als de stralende ster uit Shakespeare in Love. Als centrale verdediger van ADO Den Haag Vrouwen toont Gwyneth Hendriks zich wekelijks minstens net zo meedogenloos als Lady Macbeth.

De benutte strafschop waarmee Gwyneth Hendriks haar ploeg in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen Excelsior Barendrecht op voorsprong zette, vierde zij met een vreugdedans alsof het haar eerste doelpunt ooit was. ,,Als je als verdediger scoort, is dat toch een beetje speciaal. Bovendien stond het gelijk en hadden wij echt drie punten nodig. Dan is zo’n doelpunt extra lekker.” Voor haar nieuwe club had de van de beloften van Ajax overgestapte Hendriks dit seizoen al wel twee keer het net gevonden, maar in beide gevallen ging het om een eigen doelpunt. ,,Daarom was ik over mijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag extra blij.” Hendriks stond als eerste op de lijst van mogelijke strafschopnemers. Voor de beloften van Ajax was zij vorig seizoen al eens succesvol van de stip in de finale van de play-offs om de landstitel. ,,Daarbij komt dat ik ook ouder word en daarom mijn verantwoordelijkheid wil nemen.”

De nu 18-jarige Gwyneth Hendriks begon haar voetballoopbaan bij Pancratius in Badhoevedorp. Na haar eerste wedstrijden in de zogenoemde Champions League kwam zij als veelbelovend talent al snel terecht bij de jongens in het selectieteam F1. In de persoon van Eshly Bakker en Merel van Dongen (samen landskampioen en bekerwinnaar met ADO Den Haag in 2012) bracht Pancratius eerder succesvolle Eredivisie-spelers voort. ,,Als je dan Merel van Dongen in het Nederlands elftal ziet, is het mooi om daar ook naar uit te kijken.”

Na twee jaar in het team van het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam kwam Gwyneth vorig seizoen uit voor het nieuwe beloftenteam van Ajax. Als invaller schopte zij het tot één optreden voor de hoofdmacht. In de Residentie was iedereen veel eerder van haar kunnen overtuigd en vroeg menigeen zich af hoe de Amsterdammers deze groeibriljant hadden kunnen laten gaan. ,,Met het oog op mogelijke speeltijd was dit voor mijn persoonlijke ontwikkeling de beste stap”, is Gwyneth nuchter. ,,Kijkend naar het grote aantal spelers bij Ajax heb ik voor mezelf gekozen. Ik voel me hier heel lekker en dat is terug te zien op het veld. Elke week spelen in de Eredivisie is stimulerend en doet wat met je spel. Ik voel me nu in elke wedstrijd uitgedaagd en dan kun je ook echt wat laten zien.”

Opvallend aan Gwyneth is dat zij niet alleen verdedigend uitblinkt, maar zich zo nu en dan ook onderscheidt met avontuurlijke dribbels. ,,Ik houd van duels”, gaat Gwyneth in op het defensieve deel van haar arsenaal. ,,Omdat ik die niet graag verlies, ga ik er altijd voor 100 procent in.” Tegelijkertijd kiest zij waar mogelijk ook voor mooi voetbal. ,,Ik houd ook van dribbels en een inspeelpass met risico.” Haar ene trainer was daar wat enthousiaster over dan de ander. ,,Sjaak Polak ontmoedigt het zeker niet, vindt het juist mooi als ik initiatief neem. Ik ben geen speler voor een balletje breed. Je doet het wel als je je zeker voelt en op momenten dat het kan. Waar het om gaat, is dat je de goede oplossing voor een situatie ziet. Als je zelf met de bal indribbelt, komt er ook automatisch iemand anders vrij die je aan kunt spelen.”

Is Gwyneth met ADO Den Haag Vrouwen nog volop gewikkeld in de strijd om deelname aan de play-offs om het kampioenschap, de komende zomer lonkt een nieuw Wereldkampioenschap voor spelers onder 20. Als een van de spelers die voor dat WK in aanmerking komen, vindt Gwyneth dat een mooi vooruitzicht. ,,Uiteindelijk voetbal je om je te laten zien.” Dit seizoen heeft zij de aanvoerdersband gekregen van Nederland onder 19, dat zich in het voorjaar voor een EK-eindronde kan plaatsen. ,,Daardoor zijn er voor mij wat andere taken binnen en buiten het veld bijgekomen, maar ik ben mij niet anders gaan gedragen. Praten in het veld deed ik al uit mijzelf.”

ADO Den Haag Vrouwen besluit de eerste helft van het seizoen aanstaande vrijdag 13 december met een thuiswedstrijd tegen Excelsior Barendrecht in de Eredivisie Cup. Het eerste fluitsignaal in het Cars Jeans Stadion klinkt om 19.30 uur.

(Tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter