Mening
Blog: Hoe de kleinste minderheid de rest de wil oplegt

‘Wij hebben geen boom, bij ons thuis wordt geen kerstmis gevierd’, hoor ik het jochie tegen zijn vriendje zeggen. Bijzonder? Niet echt. Bijna de helft van de bevolking volgt een andere religie of is helemaal niet gelovig. Voor al die mensen zijn het straks gewone dagen. Wat wel bijzonder is: burgemeester en wethouders hebben besloten dat op Eerste Kerstdag de winkels dicht moeten blijven. Op een paar uitzonderingen na, want die bijna helft van de gemeenschap moet wel eten.

Waarom dan toch dat verbod? Omdat één politieke partij dat wil. Een partij die nota bene slechts één zetel in de gemeenteraad heeft. Hoe die kleine gelovige club (ChristenUnie/SGP) heel Leidschendam-Voorburg haar wil op weet te leggen? Dat heeft alles te maken met de samenstelling van het college. Dat regeert met de kleinst mogelijke meerderheid van één zetel. Die van…inderdaad de CU/SGP. Omdat de andere collegepartijen enorm hechten aan de macht en misschien ook wel aan de wethouders baantjes, wordt de wil van de kleinste, aan de anderen opgelegd.

En zo maken een paar duizend kiezers de wetten voor de vele tienduizenden anderen. Dit jaar dan. In 2020 wordt het mega winkelcentrum Mall of the Netherlands geopend. Met allemaal ondernemers die op torenhoge huren zitten. Wat nu als die wel beide kerstdagen open willen? Dan regeert vast en zeker het groot kapitaal. En dat kent God noch gebod.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter