Nieuws
Kerstboom ontstoken

Geheel volgens de traditie zijn de lichtjes in de kerstboom bij de Oude Kerk in Voorburg gisteren om 17.00 uur ontstoken. Dat gebeurde door de Tsjechische ambassadeur in Nederland, Kateřina Sequensová, en wethouder Astrid van Eekelen.

De boom is geschonken door de Tsjechische stad Hranice waarmee de gemeente tot begin dit jaar een officiële stedenband had. Deze werd echter door B&W eenzijdig verbroken. Desondanks leverden de Tsjechen alsnog een dennenboom. Op de site van Hranice staat Leidschendam-Voorburg nog altijd als partnerstad genoemd.

Het geleverde exemplaar is wel kleiner (hooguit 7,5 meter) en minder breed dan in voorgaande jaren. Oorzaak was, volgens Frans van Veen voorzitter van de uit vrijwilligers bestaande werkgroep stedenband Hranice, de boktor die in Tsjechië op grote schaal bomen aanvreet.

De publieke belangstelling voor de ontsteking viel, in vergelijking met vorig jaar, tegen. ‘Hopelijk tot volgend jaar’, aldus Van Veen, doelend op de verbroken stedenband, de welwillendheid van de Tsjechen en de noodzaak financiers te vinden voor het transport van de boom naar Nederland. Dit jaar werd dat op het allerlaatste moment, onder dreiging met een publiek schandaal, alsnog door B&W bekostigd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter