Nieuws
Den Haag wil vuile bedrijven Binckhorst weg hebben

Sterk milieuvervuilende bedrijven zoals de asfaltcentrale moeten uit de Binckhorst verdwijnen. Desondanks moet de werkgelegenheid voor de regio behouden blijven. Dat blijkt uit het nieuwe Haagse coalitieakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA hebben gesloten voor de periode tot 2023.

De formulering duidt erop dat Den Haag de betrokken bedrijven dicht bij de Hofstad wil houden. Eerder al is vestiging in de Vlietzoom tussen A4, Rijswijk, Vliet en A12 als optie genoemd. Den Haag zou daar een nieuw bedrijfsterrein willen maken. De Vlietzoom is Haags gebied.

De nieuwe coalitie zet fors in op sociale woningbouw. Er komt een fonds ter stimulering van die woningbouw met 50 miljoen euro. Dat geld komt vrij uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. Dat levert Den Haag in totaal 675 miljoen euro op.

Na aftrek van de 50 miljoen resteert 625 miljoen euro. Daarvan zal een kleine 20 miljoen euro besteed worden aan sociale woningbouw in de Binckhorst, met name op gemeentelijke grond. Voor sociale woningbouw rond station Laan van Nieuw Oost Indië is 12,5 miljoen euro uitgetrokken.

De nieuwe Haagse coalitie wil het gebied waarin betaald parkeren geldt, uitbreiden. Op het terrein van ziekenhuis Bronovo –dat zoals bekend sluit – moeten een zorginstelling voor de buurt komen alsmede sociale woningbouw. Op de Binckhorst moet een sportaccommodatie komen. Om de omgeving in Mariahoeve op te fleuren wordt 3 miljoen euro vrijgemaakt.

Den Haag wil met de regio samenwerken om het gebied economisch sterker te maken. Dat is mede in het belang van Den Haag zelf, zo wordt gesteld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter