Activiteiten
Ludens: Van lunchconcert tot oudejaarsconference

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 19 tot en met 28 december. U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nl. De kassa is geopend zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

Donderdag 19 december: Lunchconcert/ Sander Lekkerkerk, Sylvain Dessane, Albina Gitman. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 5,00. Door omstandigheden duurt het lunchconcert van 19 december 30 minuten. De toegangsprijs is daarom eenmalig verlaagd naar €5,00

Sander Lekkerkerk(piano), Sylvain Dessane, (altviool) en Albina Gitman, (sopraan) brengen werken van Max Bruch, Hugo Wolf en Johannes Brahms. Sander Lekkerkerk begon op negenjarige leeftijd met pianolessen. Jarenlang speelde hij steevast als solist op het Haagse Vredesfeest en organiseert sinds 2016 een concertserie om voor buitenlandse studenten een podium en financiële steun voor hun studie te verzorgen. In april 2015 kreeg hij de opdracht kreeg een heel pianoconcert van Mozart in een week in te studeren en de week daarop vertrok hij naar o.a. Zwitserland en België om dit uit te voeren. Sindsdien speelt hij met enige regelmaat in het buitenland.

Sylvain Dessane (1989) begon zijn muzikale onderwijs op achtjarige leeftijd met pianolessen en begon een jaar later met het bespelen van de altviool. Momenteel is Sylvain altviolist bij het Aristos Quartet, waarmee hij een master voor strijkkwartet aan het Conservatorium van Amsterdam en het NSKA heeft behaald in 2015. Daarna heeft hij nog twee jaar een post-academische opleiding aan de Nederlands StrijkKwartet Academie gevolgd waar hij met zijn ensemble in 2017 afstudeerde.

Albina Gitman (1998), een jonge Russische sopraan, toonde al in de vroege kinderjaren haar interesse voor muziek. Op negenjarige leeftijd begon ze te zingen in een koor van de radio en televisie van Rusland. In september 2018 begon ze haar opleiding aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam in de klas van de uitstekende sopraan Charlotte Riedijk. In 2019 ontving ze de Codarts Talent Grant, een beurs voor uitstekende studenten van het Rotterdams Conservatorium.

Donderdag 19 december: Cinema + / Werk ohne Autor (2018); Aanvangstijd inleiding door Anne Marie Boorsma: 13.00 uur; Aanvangstijd film: 14.00 uur. Toegangsprijs: Film + inleiding € 12,00, Film + inleiding + bibliotheekpas € 11,00, Alleen film: € 8,00, Alleen film met bibliotheekpas € 7,00. Let op: de film duurt ruim drie uur.

De film ‘Werk ohne Autor’ (2018) wordt ingeleid door kunsthistorica Anne Marie Boorsma. Zij zal vertellen over de kunstenaars die schrijver en filmregisseur Florian Henckel von Donnersmarck hebben geïnspireerd. ‘Werk ohne Autor’ omvat drie periodes uit de Duitse geschiedenis: Het nazibewind in 1937; de communistische DDR na de Tweede Wereldoorlog; het democratische West-Duitsland vanaf het einde van de jaren vijftig. De loodzware Duitse geschiedenis valt in de film samen met een persoonlijk liefdesdrama, maar gaat vooral over de zoektocht van hoofdpersoon Kurt Barnert naar de waarheid. Een waarheid die door zijn zeer persoonlijke kunst aan het licht zal komen. In 1937 gaat Kurt als klein jongetje met zijn tante naar de tentoonstelling ‘Ontaarde kunst’. Ze zien schilderijen met blauwe paarden van Franz Marc, kreupele oorlogsslachtoffers van Otto Dix en abstracte werken Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan. Kunst die bepaald niet voldeed aan de eisen van het nationaal-socialistische regime en daarom ontaard, ofwel ‘entartet’ werd genoemd.

Na de oorlog gaat Kurt in de communistische DDR naar de academie. Hij vertrekt, even voordat de muur wordt gebouwd, naar Düsseldorf om daar zijn studie te vervolgen. Kurt slaat aan het experimenteren. Na een innerlijke crisis raakt Kurt gegrepen door rode krantenletters, amateurfoto’s, anonieme pasfoto’s (dus Kunst ohne Autor) en foto’s uit tijdschriften, kranten en door familiefoto’s. Een foto waarop hij als jongetje poseert met zijn tante vormt de inspiratie voor een schilderij. En dan onthult zich een gruwelijk geheim. Een geheim over slachtoffers en daders. Kurt heeft zijn hele eigen persoonlijke stijl ontdekt, waarin niet alleen zijn eigen trauma’s, maar ook de trauma’s van een hele generatie weerspiegelt wordt.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Zie verder: www.theaterludens.nl

Donderdag 19 december: Cinema + / The Favourite. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult en Mark Gatiss. Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin dstrijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos (‘Dogtooth’, ‘The Lobster’). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij bijkans een nieuw genre creëert. Colman kreeg onder andere een Oscar voor haar rol.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Zie verder: www.theaterludens.nl

Vrijdag 20 december: Concert / The Amazing Stroopwafels / Hiero. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. Elke keer spelen ze weer alsof het de eerste keer is. Met tomeloos enthousiasme gaven The Amazing Stroopwafels al bijna 7.000 optredens en brachten ze 18 cd’s, 8 lp’s, 3 dvd’s en 41 singles uit. De amazing heroes van de Rotterdamse Lijnbaan spelen verhalende nummers en liedjes over verre streken van wereldreiziger Wim Kerkhof (zang, piano, contrabas en verhalen). Hij, Rien de Bruin (accordeon, gitaar en zang) en smaakmaker Arie van der Graaf (elektrische gitaar) behoren tot de harde kern van The Amazing Stroopwafels. Speciaal voor de theaters wordt het trio bijgestaan door Koos Pakvis (basgitaar en zang) en Hans Greeve (drums). Natuurlijk komen ook klassiekers als ‘Oude Maasweg’ en ‘Ik Ga Naar Frankrijk’ voorbij en is de groep nooit te beroerd om verzoeknummers te spelen. Waaro? Hiero!

Zaterdag 21 december: Dans aan de Vliet / The beauty of Tschaikovsky. Aanvangstijd: 14.00 en 16.00 uur. Toegangsprijs: € 12,50. De tweede editie van deze kerstproductie; een bewerking van een prachtige klassieker op muziek van de wereldberoemde componist P.I. Tchaikovsky. De leerlingen van Dans aan de Vliet brengen de hoogtepunten van het ballet Doornroosje op het podium van Theater Ludens. Zij doen dit samen met andere dansgroepen uit Leidschendam-Voorburg en omgeving. Net zoals in de vorige edities doen zowel kinderen als professionele solisten mee in deze spetterende productie. Het belooft een extra feestelijke voorstelling te worden want Stichting Dans aan de Vliet viert dit jaar haar 10-jarig jubileum.

Zaterdag 28 december : Cabaret / Vincent Bijlo / Oudejaars 2019. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,00. Heel Holland Hackt. Dat is misschien een leuke titel. Of wat dacht je van: John Is De Mol. Toch heeft Vincent Bijlo de eindejaarsshow 2019 voor de veiligheid Eindejaarsshow 2019 genoemd. Want weet je wat het is: Je weet het niet. Het jaar is zich nog aan het ontrollen, de voorstelling is zichzelf nog aan het schrijven. Een paar dingen zijn al zeker. Je zult mooie liederen horen, gespeeld en gezongen door The Rossettis, met wie hij in 2017 al eens een eindejaarsshow maakte. Er komen conferences, hij zal het jaar zo samenvatten dat je het als een handzaam pakketje in je geheugen kan opslaan. Opdat wij 2019 niet vergeten, het jaar van de klimaatmarsen, het jaar waarin Michael Jackson anders is gaan klinken, het jaar waarin Piet Paulusma de wacht werd aangezegd door SBS6, het weer zal na dit jaar nooit meer hetzelfde worden. Kom kijken en luisteren, je kan het maar 1 keer doen, want 2019 komt nooit meer terug.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter