Mening
Veilig oversteken

(Oud-wethouder Floor Kist schrijft voor Vlietnieuws.nl columns over ‘smart cities’. Het gebruik van technologie, internet en data om maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Of het nu gaat om zorg, onderwijs, verkeer, wonen, luchtkwaliteit er komen steeds meer technologische aanpakken op ons af. In deze columns wil hij u graag meenemen in de mogelijkheden, wenselijkheden en onwenselijkheden van dit soort ontwikkelingen. Dan kunnen we daar met z’n allen een goed gesprek over voeren, voordat het ons gewoon overkomt)

Voor mensen die regelmatig op een groen licht wachten als er geen ander verkeer is, komen intelligente oplossingen – zowel voor voetgangers, fietsers, OV-ers en automobilisten.

Burgemeester Bezuijen nam het eerste intelligente oversteekplaats in Rijswijk in gebruik. Sommige voetgangers hebben moeite om in de beperkte tijd dat het verkeerslicht op groen staat over te steken. Het licht springt weer op rood voordat zij de overkant hebben bereikt. Met de CrossWalk app die is gekoppeld aan zogenoemde ‘slimme verkeerslichten’ krijgen deze groepen voetgangers langer groen licht. Deze technologie is bij twee lastige kruispunten in gebruik.

In een video van Tech? Bekijk het ff zetten ze uiteen hoe een slim verkeerslicht werkt. In het heel kort komt het erop neer dat voetgangers of voertuigen signalen zend aan de verkeerslichten. De verkeerslichten herkennen dat het signaal voorrang betekent voor degene die aankomt en zet het licht op groen, of houdt het licht langer op groen. Bij de voetgangersapp gaat dat via de mobiele telefoon, bij andere voertuigen zijn gespecialiseerde kastjes nodig. Mocht u belangstelling hebben waar in Nederland iVRI’s in gebruik zijn, dan kunt u op de site ivriviewer.nl terecht.

Overal in Nederland komt de zogenaamde iVRI op. Dat staat voor intelligente verkeersregelinstallatie, een duur woord voor slim stoplicht. Rondom Utrecht, Eindhoven, Zwolle, Breda, Rotterdam wordt geoefend met slimme verkeerslichten. In de provincie Utrecht bijvoorbeeld experimenteren ze met het effect van voorrang geven aan Lokaal vrachtverkeer. Ook oefenen ze met het geven van prioriteit aan fietsers, busmaatschappijen en taxi’s. In Helmond geven ze hulpdiensten voorrang in het verkeer, als elke seconde telt. Uit een tussenevaluatie in de gemeente Eindhoven blijkt dat de doorstroming inderdaad beter is door de inzet van slimme verkeerslichten. En doordat auto’s minder hoeven te remmen en op te trekken heeft dat ook een positief effect op luchtkwaliteit.


Binnenkort zullen verkeerslichten informatie leveren aan de weggebruikers zelf. Zij kunnen door real-time advies beter anticiperen op omstandigheden. In Talking Traffic werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en regionale overheden samen met zo’n twintig marktpartijen uit de verkeersindustrie, telecom- en internetsector en automotive industrie aan innovatieve verkeerstoepassingen. Het ministerie geeft aan dat dit jaar landelijk zo’n 1200 verkeerslichten zijn aangepast. Binnen enkele jaren moeten alle 5500 verkeerslichten in Nederland zijn omgebouwd tot slimme verkeerslicht.

De Fietsersbond verzamelde bijzondere toepassingen van slimme verkeerslichten. Een aantal wil ik u niet onthouden. In Tilburg experimenteert de gemeente met een app die fietsers voorrang geeft als ze in een grotere groep het stoplicht naderen. In Rotterdam, Enschede en Groningen, staan verkeerslichten met regensensor. Die zorgen ervoor dat fietsers sneller mogen doorrijden als het regent.

In Utrecht gebruiken ze op een kruispunt ‘Flo’, een kleurige kast die 120 meter voor het verkeerslicht staat. Flo is gekoppeld aan de verkeersregelinstallatie. Zie u als fietser op het display een haas, dan moet u versnellen om het groene licht te halen. Bij de duim is de huidige snelheid goed en bij de schildpad moet u enigszins afremmen om bij de kruising niet stil te hoeven staan. De liggende koe betekent dat u hoe dan ook zult moeten wachten. Flo zorgde ervoor dat de doorstroming met 3 tot 8 procent verbeterde.

Twee studenten uit het Duitse Oberhausen ontwierpen een Wachtspel – een apparaat aan het stoplicht waarmee u tijdens het wachten een computerspelletje kunt spelen met iemand aan de overkant van de straat. Er is zelfs een idee wachtbioscoop dat een filmpje vertoont terwijl u wacht. Hopelijk is het niet de nieuwe twee uur durende kaskraker.

(Floor Kist)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter