Nieuws
Limes op weg naar UNESCO’s Werelderfgoedlijst
Het kabinet heeft besloten om de Neder-Germaanse Limes vanwege zijn grote archeologische betekenis te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt deze Limes de loop van de Oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. In dit gebied liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en waterwerken.
De archeologische resten in dit gebied zijn goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk moet hebben uitgezien. Veel unieke bodemvondsten, zoals ruiterhelmen, resten van Romeinse gebouwen, schepen, bruggen en gebruiksvoorwerpen zijn de afgelopen decennia gevonden in onze bodem en vandaag de dag veelal te bewonderen in onze musea. De meest complete vindplaatsen waar nog waardevolle sporen in de bodem zitten worden nu voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.
In januari 2020 dient Nederland samen met Duitsland het nominatiedossier in bij het UNESCO Werelderfgoedcentrum in Parijs. In het najaar van 2020 wordt vervolgens het nominatiedossier beoordeeld en begin 2021 ontvangt Nederland van UNESCO een advies over de nominatie. Naar verwachting besluit het Werelderfgoedcomité van UNESCO uiteindelijk in juni 2021 over de daadwerkelijke plaatsing van dit deel van de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst.

Gedeputeerde voor Zuid-Holland Willy de Zoete: ,,Aan de Romeinen hebben we de mijlpalen te danken. Dit afstandsinstrument biedt ons in het hedendaagse Nederland de mogelijkheid om een bijzonder moment te markeren. De Romeinen zijn verweven met onze Zuid-Hollandse geschiedenis. De Limes als Romeinse erfenis en de nominatie tot Unesco werelderfgoed brengen heden en verleden bij elkaar en verbinden ons met grote delen van Europa.” (foto Provincie ZH)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter