Beste mensen, ik ben inmiddels 2 mails van de wethouder verder en dus tijd jullie op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen.

Helaas konden de partijen die aanzaten aan de subsidietafel ‘Zelfredzame inwoners’ het niet eens worden met elkaar over de verdeling van de beschikbare 3 miljoen euro. Daarop heeft het college zelf het besluit genomen welke initiatieven al dan niet te honoreren met subsidie.

Duidelijk is dat de gevraagde 56.000 euro voor de ouderensoos daarmee door het college is geschrapt. De door de wethouder genoemde reden voor dit besluit: [begin tekst JW Rouwendal] ,,In de gemeente zijn diverse vergelijkbare vrij toegankelijke (ongesubsidieerde) voorzieningen aanwezig waar ouderen gebruik van kunnen maken, zoals buurtrestaurants bij wijkverenigingen en sportverenigingen. De gevolgen van het niet continueren zijn door het college daarmee als relatief minder onwenselijk beoordeeld ten opzichte van andere activiteiten/voorzieningen.” [einde tekst JW Rouwendal]

Naar mijn idee gaat die vergelijking niet op. Binnen de ouderensoos worden er naast het samen eten diverse activiteiten georganiseerd onder begeleiding van professionals. De soos kent een frequentie van 2x per week en de deelnemers worden thuis gehaald en gebracht.

De diverse Buurtresto’s zijn een geweldig initiatief welke, gezien de opkomst, voldoen aan een behoefte. Ze zijn echter met name gericht op het samen eten en niet op andere activiteiten. Er is geen begeleiding van professionals, de deelnemers moeten zelfstandig voor vervoer zorgen en de frequentie ligt veelal maar op 1x per maand. Kortom de vergelijking ouderensoos en Buurtresto gaat niet op en is daarmee geen goed alternatief.

Anders is de reactie van de wethouder met betrekking tot het Ontmoetingscentrum: [begin tekst JW Rouwendal] ,,Het is derhalve niet de bedoeling dat ook de activiteiten van het ontmoetingscentrum worden beëindigd. Terecht merkt u op dat daarvoor op dit moment geen alternatief voorhanden is.” [einde tekst JW Rouwendal]

Als ik dat zo lees is mijn eerste gedachte: Mooi, het ontmoetingscentrum krijgt subsidie en gaat door!
Maar aangezien het een politiek antwoord betreft vraag ik mij af wat de wethouder bedoelt met ,,het is niet de bedoeling….” Het kan aan mij liggen maar ik hoor een ‘maar’.

Zegt hij daarmee dat de subsidie voor het Ontmoetingcentrum toegekend zal worden?
Zegt hij daarmee dat het niet de bedoeling is deze activiteiten te stoppen maar ………… ?
Zegt hij daarmee dat het niet de bedoeling is de subsidie voor deze activiteit te stoppen maar……..?
Ik weet het helaas nog niet.

Om meer zicht op de situatie vanuit de Woej te krijgen probeer ik in contact te komen met de directeur bestuur van de Woej. Helaas is die pas weer na de feestdagen, vanaf 6 januari beschikbaar. Ook de wethouder geniet momenteel van een Kerstreces dus we zullen nog even op meer duidelijkheid moeten wachten.

De wethouder sluit zijn laatste mail af met de woorden: [begin tekst JW Rouwendal] ,,Uw oproep om de handen uit de mouwen te steken nemen wij ook zeker ter harte, in de eerste week van januari zal nader overleg plaatsvinden met Woej over de vraag hoe een goede alternatieve oplossing voor de ouderensoos kan worden gevonden.” [einde tekst JW Rouwendal]

Laten we voor nu afsluiten met een wens voor 2020:  Het Ontmoetingscentrum gaat ook in 2020 gesubsidieerd door! In de eerste week van januari vindt het college een ruimte van 56.000 binnen het beschikbare budget van 3 miljoen en gaat ook de ouderensoos door! Dan zou 2020 in ieder geval een mooie start hebben. Fijne feestdagen allemaal!!!

(Marcel Graffner)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter