Nieuws
Binckhorst krijgt energie uit ondergrond

De 5000 tot 10.000 te bouwen woningen op de Binckhorst krijgen energie uit de ondergrond. Dat geldt ook voor de daar te realiseren bedrijfsruimten. Het plan kan wel effect hebben op de ondergrondse waterstromen in de aangrenzende wijken van Voorburg.

Dat blijkt uit rapporten die het bureau IF Technology creating energy heeft opgesteld voor de gemeente Den Haag ten behoeve van een ‘bodemenergieplan’ voor de Binckhorst. Via dat plan moet de ‘drukte in de bodem’ geregeld worden.

Den Haag wil gebruik gaan maken waterstromen in de ondergrond (115 tot 125 meter diep, 12 tot 14 graden warm) voor verwarmen en koelen. Daarbij wordt water aan de bodem onttrokken en er in gespoten. In zeven stroken (noord-zuid) binnen de Binckhorst komen daartoe tientallen bronnen.

Daarnaast wil Den Haag energie gaan opwekken uit oppervlaktewater (de Trekvliet). Daartoe wordt er ook een stroming van het water rondom de Binckhorst op gang gebracht, met de klok mee.

In het gebied komt 80.000 vierkante meter zonnepaneel. Via het Haagse warmtenet worden warmte uit geothermische bronnen buiten de stad (Rijswijk, De Lier, Delft) aangevoerd alsmede restwarmte uit bedrijven.

Het gebruik van ondergrondse waterstromen leidt daar tot andere stromingen en hogere temperaturen. De kwaliteit van het water verandert. Die effecten kunnen tot 100 meter buiten de Binckhorst merkbaar zijn. Daar liggen Voorburg-Noord, Oud-Voorburg en Voorburg-West. Over het ondervangen van deze effecten staat niets in de Haagse rapporten noch wat een en ander betekent voor Voorburg. (illustratie gemeentebelangen Renkum)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter