Mening
U zegt het maar: Robot knuffelen

Wethouder Nadine Stemerdink sluit de robot Elvie liefdevol in haar armen, zo is te zien in een artikel in binnenlands bestuur.  De robot functioneert als een soort gastheer/vrouw en moet bezoekers van het gemeentehuis de weg wijzen. Van een PvdA wethouder zou je verwachten dat ze een dergelijke functie liever gunt aan een mens dan aan een robot. Bijvoorbeeld een mens met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar terwijl DSW en HET GOED worden opgedoekt, word deze robot op een (kostbaar)voetstuk geplaatst.

Niemand weet nog hoe robotisering de wereld en de werkgelegenheid in de toekomst precies zal beïnvloeden. Maar de kans is groot dat lang niet iedereen zal kunnen profiteren van de voordelen. Dat zien we vandaag de dag eigenlijk al. Voor veel mensen zal het onmogelijk blijken zich een plekje op deze gerobotiseerde arbeidsmarkt te veroveren. Ze kunnen de veranderingen niet bijbenen of er is geen vraag meer naar de arbeid die zij kunnen leveren. Ook de gevolgen voor de verdeling van arbeid en kapitaal zijn erg ongewis.

De PvdA zou juist op moeten komen voor degene voor wie robotisering een bedreiging vormt. En zich moeten concentreren op de belangen van menselijke arbeiders. De participatie wet heeft reeds aangetoond dat deze opdracht bij de PvdA niet per se in goede handen is. En terwijl er wereldwijd miljoen banen op de tocht staan door robotisering, knuffelt onze PvdA wethouder met een robot.

De PvdA als partij voor de automatisering dus, en dat terwijl PvdA voorman Lodewijk Asscher in een toespraak in 2014 nog de gevaren van robotisering benadrukte.

(Naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter