Mening
U zegt het maar: Valse beloften

Dat politieke partijen en politici regelmatig dingen beloven die ze helemaal niet waar kunnen maken is een bekend gegeven. Onlangs stuitte ik op een advertentietekst van de lokale PvdA, bedoeld als wens voor de feestdagen. De tekst luidde als volgt:

‘Zeker zijn –

van goede en betaalbare zorg voor onze inwoners

van zorg dichtbij huis met een huisartsenpost in Leidschendam-Voorburg

van de noodzakelijke benodigdheden voor school voor alle kinderen met een schoolspullenpas

van gratis openbaar vervoer voor aow’ers met een Ooievaarspas

van een duurzaam Leidschendam-Voorburg

In 2019 en ook in 2020!’

Over goede en betaalbare zorg gaan de PvdA, noch de gemeente. Dat is een zaak van zorgaanbieders en verzekeraars die de zorg betalen.

De huisartsenpost kwam er niet door de PvdA. Die kwam terug naar de gemeente omdat de verzekeraars samen met de ziekenhuisgroep HMC besloten dat ziekenhuis Bronovo, waar de huisartsenpost zat, dicht moest. Tegelijk vond men de voorziening zo belangrijk dat de huisartsenpost werd verplaatst naar ziekenhuis Antoniushove, ook deel van de HMC-groep.

De schoolspullenpas kent een maximum bedrag. Dus of je gebruiker er zeker van is dat alle noodzakelijke schoolspullen ermee aangekocht kunnen worden, is twijfelachtig. Bovendien profiteren er maar 2150 jongeren van.

Inzake het gratis openbaar vervoer voor aow’ers met een Ooievaarspas heeft een woordvoerster van B&W al eerder erkend dat dit niet echt gratis is. Betrokkenen (577 ouderen) krijgen per jaar 200 euro op hun OV-chipkaart bijgeschreven. Meer niet.

Een duurzaam Leidschendam-Voorburg? Er bestaan alleen wat subsidieregelingen voor zonnepanelen en groene daken. Onlangs nam de gemeenteraad een Uitvoeringsprogramma duurzaamheid aan. Maar het benodigde geld is er niet. Daarover moeten B&W en de gemeenteraad ergens in 2020 nog beslissen. En dan nog: voordat de gemeente écht duurzaam is, gaan er nog heel veel jaren voorbij.

Kortom: het PvdA-plaatje, of moet ik zeggen ‘praatje’, is erg gekleurd. Om het mild uit te drukken. En dat onder het motto van ‘zeker zijn’. Wat is nog ‘zeker’?

Als politieke partijen en politici eens zouden richten op de dingen die ze wel waar kunnen maken. Dan zouden ze wellicht meer bereiken dan met valse beloften. En meer waardering krijgen de de inwoners die straks weer in een stembureau komen.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter