Nieuws
Leidschendam-Voorburg krijgt te veel winkels

Als alle plannen voor nieuwe winkels in Leidschendam-Voorburg worden gerealiseerd zullen er na 2022 te veel winkels in de gemeente zijn om economisch goed te kunnen draaien. Gemeten in vloeroppervlakte gaat het dan om een overschot van 2800 vierkante meter in winkels voor dagelijks goederen en 12.950 vierkante meter voor winkels met niet-dagelijkse producten.

Dat blijkt uit een Koopstromenonderzoek dat de provincie Zuid-Holland heeft laten doen. Op dit moment liggen er plannen om het vloeroppervlak van winkels met dagelijkse goederen te vergroten met 1800 vierkante meter. Bij niet-dagelijkse producten is dat 22.150 vierkante met. Het gaat dan vooral om winkels met spullen die in en om het huis gebruikt kunnen worden.

Tussen 2016 en 2018 daalde het vloeroppervlak van winkels in Leidschendam met 20.000 vierkante meter. Daardoor is de winkel leegstand ook afgenomen. Vooral in de sector mode en luxe nam het aantal winkels af. De situatie in Leidschendam-Voorburg werd bovendien negatief beïnvloed door de verbouwing van Leidsenhage tot Mall of the Netherlands.

Volgens de onderzoekers zal er na 2025 geen groei meer zijn voor winkeliers. Niet meer is de sector dagelijks maar ook niet in de sector niet-dagelijks. Er is minder behoefte aan winkels met name door internet. Zo nemen de aankopen van dagelijkse producten via internet toe van 3,1 procent nu naar 9,1 procent in 2025; een verdrievoudiging.

Bij niet-dagelijkse producten in internet nu al populair en die trend zal zich doorzetten. Zo zal in 2025, 44 procent van alle mode en luxe-artikelen via internet gekocht worden (+16 procent ten opzichte van nu), 40 procent van artikelen voor onze vrije tijdsbesteding (+10 procent), 30 procent van de spullen die in en om huis worden gebruikt (+10 procent) en 37,5 procent van de overige producten (+12,5 procent).