Nieuws
Unieke zaagklus in Molen de Salamander

Onlangs hebben de molenaars van zaagmolen De Salamander uit een Douglas spar een balk van ruim 14 meter gezaagd. Komende zaterdag gaan zij aan de slag met het zagen van de tweede stam. Voor de molenaars een unieke klus: de stammen nemen bijna de gehele zaagslede in beslag. En spannend natuurlijk, zo vaak komt het niet voor dat een dergelijke lengte wordt gezaagd.

Regelmatig onderhoud is voor de molenaars en vrijwilligers van de houtzaagmolen een vast punt van aandacht. Zo moeten op termijn de  ‘lange schoren’ van de staart van de molen worden vervangen. De staart is een omvangrijke constructie van balken die aan de kap is bevestigd en waarmee de molenaar deze kan draaien om zo de wieken op de wind zetten. De staart is verstevigd met aan beide kanten twee forse balken, de lange schoren.

Nadat beide stammen zijn gezaagd worden de balken in de droogschuur geplaatst om te drogen. Een jaar daarna komt de molenmaker er aan te pas om de nieuwe schoren te plaatsen. Bezoekers kunnen deze bijzondere zaagklus nu van nabij meemaken. De Salamander is iedere woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor publiek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter