Nieuws
Beraad over toekomst ouderensoos

Ambtenaren van de gemeente en welzijnsorganisatie Woej bezien mogelijkheden om de ouderensoos die Woej nu organiseert, over te laten nemen door een andere organisatie. Het overleg moet voor 1 maart zijn afgerond. Tot die datum kan Woej de soos open houden.

Eind 2019 maakte wethouder Jan-Willem Rouwendal bekend dat de ouderensoos, die tien maal per maand plaatsvindt in wijkcentrum De Plint, Prinsenhof Leidschendam, dicht moest. Er was geen subsidiegeld meer voor met ingang van 2020.

Bij de soos komen nu zo’n 50 ouderen tussen 75 en 98 jaar oud. Het zijn alleenstaanden, velen slecht te been en met psycho-geriatrische klachten. Bij de soos vinden zij gezelligheid maar er worden ook oefeningen met hen gedaan. Er is bovendien een gezamenlijke lunch.

De ouderen worden begeleid door tien vrijwilligers en er is gespecialiseerde medische begeleiding. Degenen die het nodig hebben worden gehaald en gebracht met Woej-busjes.

De soos kost 56.000 euro per jaar. Met een iets hogere eigen bijdrage en externe steun kan dat bedrag naar 40 tot 45.000 euro worden teruggebracht.

Binnen de gemeenteraad is een ruime meerderheid van oppositie- en coalitiepartijen (CDA, PvdA) voor het behoud van de soos en het uittrekken van geld om dat te bewerkstelligen. Wethouder Rouwendal wil echter eerst het overleg met Woej afwachten voordat hij daarover wil gaan nadenken.