Nieuws
Boormachine nadert einde tunnel RijnlandRoute

Tunnelboormachine Gaia heeft 2.000 meter geboord, van de in totaal 2.250 meter lange tunnel in de RijnlandRoute: de verbinding tussen A4 en A44 ten noorden van natuur- en recreatiegebied Vlietland. Naar verwachting eind deze maand ziet Gaia na zes maanden het daglicht weer.

In de komende weken boort Gaia het laatste deel van de tunnel, tussen de spoorlijn en de ontvangstschacht (in de Stevenshof in Leiden, ter hoogte van de Gerda Brautigamsingel). Vanaf eind deze maand verwachten de bouwers dat de tunnelboormachine arriveert in de ontvangstschacht. Na de aankomst wordt het voorste deel van de tunnelboormachine gedemonteerd en uit de ontvangstschacht gehesen, en terug vervoerd naar de startschacht nabij de A4.

,,Het Boorschild gaat terug over de weg, volgwagens gaan terug door de tunnel”, aldus een woordvoerder. ,,Vlak voor de aankomst zetten wij de bouwkuip van de ontvangstschacht vol met water, om tegendruk te bieden tegen het grondwater buiten de bouwkuip wanneer de tunnelboormachine door de wand heen boort. De tunnelboormachine komt dus onder water aan. Wanneer het boorschild volledig in de bouwkuip staat, alle betonnen tunnelringen zijn gebouwd en de tunnel waterdicht is kan het water uit de bouwkuip worden weggepompt.

De tunnelboormachine is met een lengte van ruim 100 meter te vergelijken met een rijdende fabriek. De machine bestaat uit een boorschild met voorop het graafwiel dat de grond wegschraapt. Binnenin het boorschild zitten onder meer de motoren en de erector (een robotarm die de betonnen tunnelsegmenten plaatst). Achter het boorschild zitten 4 volgwagens met al het benodigde materieel voor het bouwen van de tunnel. Alleen het boorschild komt aan in de ontvangstschacht. De volgwagens worden achteruit door de tunnel terug gereden naar de startschacht.

Om het graafwiel en het boorschild uit de bouwkuip te hijsen en over de weg te kunnen vervoeren, worden deze onderdelen gedemonteerd. Hiervoor worden las- en slijpwerkzaamheden uitgevoerd, waarvan we het grootste deel in de bouwkuip zelf uitvoeren. Een klein deel gebeurt bovengronds/op maaiveld. Vervolgens worden de verschillende onderdelen uit de bouwkuip gehesen en getransporteerd over de bouwweg naar de A44. Na aankomst van de boor zijn we ongeveer een maand aan het werk.”

Net als bij het boorproces zelf, wordt er voor de demontage 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgewerkt. Met name de slijpwerkzaamheden kunnen hoorbaar zijn in de omgeving.  De verschillende onderdelen van het boorschild worden over de weg terug vervoerd naar de startschacht bij de A4. Omdat deze ´bijzondere transporten´ vanwege hun afmeting niet overdag mogen rijden, betekent dit dat er ook ´s avonds en ´s nachts  transporten zijn vanaf de bouwweg.

Nadat de onderdelen terug zijn vervoerd naar de startschacht aan de A4 zijde, wordt het boorschild gemonteerd en gekoppeld aan de volgwagens. De verwachting is dat het boren van de tweede tunnelbuis in april kan starten en circa een half jaar in beslag neemt. (foto’s RijnlandRoute)