Nieuws
Bouw 750 sociale huurwoningen onhaalbaar

De coalitie slaagt er niet in om in de periode 2018-2025, 750 extra sociale woningen te bouwen. Ook niet nu er wordt gekeken naar de realisatie van twee nieuwe grote bouwprojecten in deze sector aan het Fluitpolderplein in Leidschendam en in de wijk Prinsenhof Leidschendam, bij de hoogbouw.

Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal de gemeenteraad laten weten. De diverse politieke partijen hebben overigens forse kritiek op de wethouder die 150.000 euro wil uitgeven om na te gaan of er überhaupt sociale woningbouw aan het Fluitpolderplein en in de wijk Prinsenhof mogelijk is.

Volgens de partijen beloofde de wethouder in het najaar van 2019 om in de hele gemeente een onderzoek te laten doen naar plekken voor meer sociale woningbouw. Nu blijkt dat er feitelijk alleen gekeken wordt naar Fluitpolderplein en Prinsenhof. De 150.000 euro voor die twee plekken alleen vinden de partijen in de gemeenteraad veel te veel geld.

Wanneer het door Rouwendal gewenste onderzoek klaar is, is volstrekt onduidelijk. Ook weet de wethouder nog helemaal niet of woningcorporaties de woningen wel willen gaan bouwen, onder welke voorwaarden en wanneer.

Van de aangekondigde 750 sociale woningen is er nog niet één gerealiseerd. Dit jaar wordt gestart met de bouw van 48 sociale woningen aan de Rijnlandlaan in Voorburg. In de planning staan verder 130 sociale woningen op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam en 107 sociale woningen aan De Star in Leidschendam. Voor Overgoo is nog geen bouwstart bekend. Bij De Star wordt inmiddels gesproken over 50 sociale woningen. Er is ook een nieuwe studie naar dit project bezig.

In de gemeente is er ook nog sprake van een aantal kleinere projecten voor sociale woningbouw, deels door private partijen. Rouwendal rekent echter niet met deze projecten in zijn becijferingen.