Nieuws
Losloopgebied honden Sytwendepark wordt kleiner

De gemeente start in maart met het verkleinen van het losloopgebied voor honden in het Sytwendepark in Voorburg. Dit nu de Haagse rechter een beroep van de Vereniging vrienden Sytwendepark heeft afgewezen. De Vereniging kan nog wel in hoger beroep gaan bij de Raad van State maar daar wacht de gemeente niet meer op.

Het losloopgebied wordt beperkt tot een halve cirkel van het park aan de kant van het Veurselaantje (fietspad). Het zal van de rest van het park worden afgeschermd door een hek van ongeveer een meter hoog dat wordt omgeven met struiken. Eerder was al duidelijk geworden dat zulks 35.000 euro kost.

Over de overlast van honden in het park wordt al sinds 2017 gesproken tussen gemeente, omwonenden en hondenbezitters. Sindsdien is ook al het verkleinen van het losloopgebied aan de orde. Begin 2018 presenteerde de gemeente daarvoor al een plan. Dat is tot nu toe niet gerealiseerd vanwege maatschappelijke en politieke weerstand.

Volgens de Vereniging heeft de gemeente geen goed onderzoek gedaan, gaat het maar om enkele klagers, is de gevolgde procedure onjuist geweest, heeft de gemeente het recht niet het gebied te verkleinen en zal een kleiner losloopgebied alleen tot meer overlast van de honden zorgen.

De rechter, mr. R.H. Smits, wijst die argumenten allemaal af. Volgens hem is er sprake geweest van zorgvuldige besluitvorming en mocht de gemeente ook een dergelijk besluit nemen. Er is volgens de rechter sprake van hondenoverlast. Daar hoeft geen nader onderzoek naar te worden gedaan. Er zijn de Vereniging ook geen toezeggingen gedaan door de gemeente.

Het gaat in deze zaak om het algemeen belang. Het park is er voor iedereen. Er zijn bovendien nog andere losloopgebieden in de gemeente. Aangelijnd kunnen de honden in het hele Sytwendepark terecht. Het kleinere losloopgebied maakt het vooral voor hondenuitlaatbedrijven van buiten de gemeente minder aantrekkelijk. Zeker nu ook de parkeermogelijkheden bij het park zijn beperkt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter