Nieuws
Zuid-Holland ondertekent Schone Lucht Akkoord
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Gezond en Veilig) heeft namens de provincie het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Doel van het akkoord is om in 2030 50% gezondheidswinst door schonere lucht te boeken ten opzichte van 2016. In totaal tekenden 9 provincies en 39 gemeenten het akkoord met minister Cora van Veldhoven.
In het Schone Lucht Akkoord spreken de partijen af te werken aan een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Daarvoor worden diverse maatregelen ingezet, bijvoorbeeld de roetfiltertest, die per 2021 deel uitmaakt van de APK voor dieselauto’s.
Verder stopt de subsidie op pelletkachels en gaan overheden bij bouwprojecten eisen stellen aan machines die bouwers gebruiken. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen moeten jaarlijks de voortgang laten zien. Het Rijk heeft voor het Schone Lucht Akkoord €50 miljoen uitgetrokken.

Minister van Veldhoven: ,,Dit Schone Lucht Akkoord gaat over een gezonde toekomst. Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de 5 kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen. We kunnen dat niet alleen. Samen met gemeenten, provincies en alle sectoren – van industrie tot huishoudens – gaan we zorgen voor die schonere lucht.”

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra beaamt dit: ,,In Zuid-Holland maken we werk van een een gezonde en veilige provincie. Schone lucht is daarbij een belangrijk onderdeel. En dat is een forse uitdaging in een provincie als de onze: de drukste van Nederland. Het is dan ook belangrijk die uitdaging samen op te pakken, zeker omdat luchtkwaliteit zich niet aan gemeente- of provinciegrenzen houdt. Dit akkoord, ondertekend door zoveel partijen, is daarom een mooie stap.” (foto provincie ZH)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter