Nieuws
Geen zicht op voorzieningen gehandicapten

De gemeente weet niet wat er sinds april 2015 is gedaan aan de verbetering van de toegankelijkheid van openbare voorzieningen voor inwoners met een beperking. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks. Volgens B&W is er geen evaluatie van wat er gedaan sinds de genoemde datum; wat er aan maatregelen gerealiseerd is en tegen welke kosten is onbekend.

Inmiddels is de gemeente wel aangesloten bij de app ‘Ongehinderd’ waarin informatie te vinden is over de toegankelijkheid van gebouwen. Voor de aansluiting is 27.950 euro exclusief btw neergeteld. Er maken zo’n 500 inwoners gebruik van. Of het instrument werkt wordt in het tweede kwartaal van dit jaar bekeken. Er is geen promotie van de app.

De app is ook gekoppeld aan keuringsrapporten van gebouwen. Per gebouw komen er ongeveer tien verbeterpunten en aanbevelingen uit die keuringen. Daaruit kiest de gemeente. Veiligheid heeft prioriteit bij B&W. Maatregelen worden in regulier onderhoud meegenomen. Moet er meer gebeuren dan volgt een aparte beoordeling waarna de maatregel eventueel in een jaarplanning opgenomen wordt.

B&W zeggen nieuwe bouwplannen altijd te toetsen op toegankelijkheid. Daarnaast is er door stadsbeheer een toetsing aan de hand van het Handboek openbare ruimte. Bij de inrichting daarvan moet rekening gehouden worden met mensen met een beperking.

Inzake de nakoming van het VN-verdrag voor mensen met een handicap stellen B&W dat de gemeente solidair en inclusief wil zijn. Daarover worden echter geen rapportages gemaakt. Er bestaat ook geen actieplan Lokale inclusie agenda, zoals de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) die hanteert.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter