Nieuws
Eerste stap naar lokaal vuurwerkverbod

B&W moeten met een voorstel aan de gemeenteraad komen waardoor bij de jaarwisseling 2020-2021 er een verbod geldt op het afsteken van vuurwerk en ook de verkoop van vuurwerk aan de consument verboden is.

Dat is de strekking van een motie die GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck vanavond bij de gemeenteraad indient. Recent hebben CDA, GroenLinks en PvdA zich ook voor een dergelijk verbod uitgesproken. De kans is daarmee groot dat deze wordt aangenomen.

Volgens Hartsinck kan niet langer weggekeken worden bij overlast, schade, milieu en dieronvriendelijkheid, letsel, vervuiling en agressie jegens hulpverlening ten gevolge van vuurwerk. Politie en hulpverleners krijgen ieder jaar te maken met meer (vuurwerk)geweld tijdens de jaarwisseling. Consumentenvuurwerk eist jaarlijks talloze, vaak onschuldige, slachtoffers. Mensen en dieren ervaren ernstige overlast en de luchtkwaliteit is urenlang zeer slecht tijdens de jaarwisseling.

Het raadslid constateert verder dat een combinatie van vuurwerk, alcohol en toenemend drugsgebruik tot onbeheersbare situaties en geweld leiden. ,,Er in de samenleving een breed gedragen meerderheid is ontstaan die een afsteekverbod wenst”, zo meent hij. ,,Zelfs de vuurwerkbranche is voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen. En de Landelijke Politie heeft aangegeven dat een vuurwerkverbod te handhaven is.”

Hartsinck stelt dat een stop op consumentenvuurwerk betekent dat de gemeente kan inspringen in de behoefte om het jaar goed en mooi maar wel veilig af te sluiten en het nieuwe jaar in te gaan. Hartsinck: ,,Wat is er dan mooier dan vuurwerkfestijn georganiseerd door onze gemeente? Laten wij er voor kiezen om ons geld niet hoeven besteden aan vuurwerkschade, maar aan de inluiden van het nieuwe.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter