Nieuws
Alternatief voor selectieve toegang Damcentrum

Het Openbaar Ministerie (OM) is bereid om met de gemeente mee te denken over een juridisch houdbaar systeem voor het scheiden van doorgaand- en bestemmingsverkeer in het Damcentrum in Leidschendam. Dat heeft een woordvoerster van het OM laten weten.

Onlangs liet het OM weten dat een door de gemeente bedacht systeem van selectieve toegang voor automobilisten tot het Damcentrum juridisch niet kon. De gemeente wilde ingaand en uitgaand verkeer met een camera vastleggen, gekoppeld aan een tijdlimiet.

Wie binnen die tijdlimiet het gebied in en uit reed zou worden bestempeld als doorgaand verkeer en een boete krijgen. Wie er langer in verbleef zou gezien worden als toegestaan bestemmingsverkeer.

‘We handhaven wel eens met een camera bij een zogenaamde ‘gesloten verklaring’. Het is dan bijvoorbeeld voor alle motorvoertuigen verboden in te rijden. Dan is altijd duidelijk of iemand in overtreding is of niet’, aldus de woordvoerster.

‘In Leidschendam wil de gemeente doorgaand verkeer weren, maar bestemmingsverkeer toestaan. Dat is lastiger te handhaven. Wanneer is iemand precies in overtreding, en wat is dan de overtreding die ten laste wordt gelegd?’

‘Dat is niet met een camera op kenteken te handhaven, omdat niet voor 100% is vast te stellen of iemand gebruik maakt van de route als sluiproute, of omdat hij ergens in de buurt moet zijn’.

Het OM denkt dat handhaving wel zou kunnen als de automobilist ter plekke staande zou worden gehouden. Maar dan moet eerst wel goed vastliggen wat het verbod precies is dat overtreden wordt.