Mening
U zegt het maar: Strategie nodig voor besteding Enecogeld

Met de verkoop van de aandelen Eneco stroomt binnenkort zo’n 140 miljoen euro de gemeentekas binnen. Reden om goed en zorgvuldig te kijken naar een nieuwe financiële strategie van de gemeente vindt de VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller: ,,Voor je het weet is het geld verkwist aan allerlei projecten of zelfs weggegeven. Laten we niet vergeten dat de gemeente de afgelopen jaren een stuk armer is geworden. Tijd om het dak te repareren voordat het weer gaat lekken. Ik ben niet tegen uitgaven, maar alleen als er goed over wordt nagedacht met het oog op de toekomst.”

,,Een gaat om een enorm bedrag. Maar die aandelen betekenden ook inkomsten in de vorm van een miljoen dividend per jaar. Dat zijn we straks kwijt. Bovendien is het maar goed dat onze reserves wat worden opgehoogd, want onlangs zakten we zelfs door de norm die onze gemeenteraad nota bene zelf had vastgesteld.”

,,Ik vind dat we de hele financiële positie van de gemeente en hoe we daar op sturen, in zijn geheel moeten bekijken. De gemeente is grotendeels afhankelijk van geld van de Rijksoverheid. Maar we zien dat die inkomsten vanuit het Rijk door het jaar heen sterk variëren. De begroting moest telkens worden aangepast. Dat moet anders, misschien met een buffer”

,,Ander voorbeeld: hoe groot moeten onze reserves eigenlijk zijn? En dan natuurlijk de hamvraag: hoe zouden we kunnen omgaan met het Enecogeld? Dat geld is van ons allemaal, dus het moet worden besteed aan publieke doelen waar iedereen iets aan heeft, zoals duurzaamheid, bereikbaarheid, mooi en goed wonen. Maar met beleid; je moet het niet verkwisten. Je zou daarom ook kunnen denken aan een of meerdere fondsen. Kijk bijvoorbeeld naar Noorwegen dat een fonds instelde met olie-geld, of dichter bij huis de provincie Gelderland die investeert met geld dat binnenkwam na de verkoop van Nuon.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter