Nieuws
Pleun Raaijmakers maakt ADO Den Haag Vrouwen sterker

Sinds zij PSV de afgelopen zomer verruilde voor ADO Den Haag Vrouwen, pendelt Pleun Raaijmakers bijna dagelijks tussen huis, haar baan als apothekersassistente in Eindhoven en het Cars Jeans Stadion. ,,Als ik ’s avonds thuis kom, ben ik blij dat ik kan gaan rusten. Dat ik het allemaal leuk vind om te doen, maakt het minder zwaar.”

Als talentvolle voetballer begonnen bij de jongens van Oirschot-Vooruit ging Pleun Raaijmakers op haar 16de uit huis om bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven van de KNVB school te combineren met een voetbalopleiding. ,,Omdat huisvesting, school en voetbal daar superdicht bij elkaar lagen, kon ik mij volledig op school en sport focussen en zo het uiterste eruit halen.” In drie jaar wist zij zich prima te ontwikkelen, ,,ook als persoon. Ik heb er drie goede jaren gehad en heel veel geleerd, ook omdat de individuele ontwikkeling van spelers belangrijker was dan de prestaties van het team.” Tastbare resultaten waren een VMBO-diploma en een overgang naar PSV.

Bij de Eindhovenaren kwam Pleun in haar eerste seizoen direct vaak in actie. Een hersenschudding in haar tweede jaar wierp haar terug. ,,Ik kopte in een wedstrijd tegen Ajax een bal door en werd daarna geraakt door het hoofd van een tegenstander. Daar heb ik een paar maanden van moeten herstellen en dat was zuur.” Onder een nieuwe trainer en met veel buitenlandse spelers als concurrenten kreeg Pleun vorig seizoen niet veel speeltijd meer. ,,De trainer koos voor anderen. Daar heb je als speler maar mee te dealen door hard te blijven trainen, want zo werkt het in de sport.” Buiten het voetbalveld werkte Pleun hard verder aan een tweede carrière. Na de MBO-opleiding Sport en Bewegen wist zij een versnelde opleiding tot apothekersassistente in twee jaar af te ronden, om vervolgens part-time bij een apotheek in Eindhoven aan de slag te gaan.

Na drie seizoenen PSV was het tijd om naar een andere club uit te kijken. ,,Op mijn leeftijd is veel spelen het belangrijkste en bij PSV was het duidelijk dat er niet veel speelminuten in zaten.” Bij ADO Den Haag Vrouwen kon zij rekenen op een warm onthaal. De combinatie van werken in Eindhoven en spelen in Den Haag zorgt wel voor drukke dagen. Vier dagen in de week werkt Pleun van acht tot half drie in de apotheek. Via huis rijdt zij dan met haar Brabantse ploeggenoot Amber Verspaget naar Den Haag. Na de training van vijf tot zeven komt zij tegen half negen weer thuis. ,,Dan ben ik blij dat ik kan gaan rusten.”

In de Hofstad had Pleun niet lang nodig om zich als een aanwinst te bewijzen, ook al kopte zij bij haar Haagse Eredivisiedebuut tegen PEC Zwolle de bal keihard in de kruising van het eigen doel. ,,Het is dat we die wedstrijd wonnen …” Met haar duelkracht bleek Pleun zowel op het middenveld als in de verdediging een welkome versterking. ,,Door te spelen en het vertrouwen van de  trainer te krijgen, zat ik in een aardige flow.” Des te vervelender dat zij door een ongelukkige botsing tegen VV Alkmaar lang uit de strijd werd geworpen. Inmiddels is zij hersteld van een gekneusde knie en een scheurtje in de knieband, al is zij nog niet fit genoeg om wedstrijden te spelen. ,,Ik heb nu geen pijn meer, maar moet nog werken om de kracht in mijn bovenbeen en mijn knie terug te krijgen en dat heeft tijd nodig.”

Voor de winterstop wisselde Pleun met haar nieuwe ploeg prima wedstrijden tegen topteams af met tegenvallende prestaties tegen mindere goden. ,,Tegen betere tegenstanders kunnen wij onszelf oppompen, zijn wij altijd extra gemotiveerd om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Je hoeft de naam van Ajax, Twente of PSV maar te noemen en iedereen staat op scherp. We moeten ervoor zorgen dat wij dat ook tegen minder sterke tegenstanders kunnen opbrengen.” In de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen zag Pleun ADO Den Haag Vrouwen prima presteren, onder meer tegen de Bundesligaclubs Bayer Leverkusen (5-1) en Hoffenheim (1-1). ,,Het was ook mooi om te zien dat onze spitsen lekker op dreef zijn. Ik hoop dat wij dit nu door kunnen zetten.”

Om dit seizoen geslaagd te maken, mikt Pleun op deelname aan de play-offs om het kampioenschap. ,,Dan speel je elke week een topwedstrijd. Zelf hoop ik nu zo snel mogelijk weer fit te zijn en het lekkere gevoel van het begin van het seizoen terug te krijgen.”

ADO Den Haag Vrouwen hervat de competitie vrijdag 7 februari aanstaande tegen koploper PSV. De bal wordt in het Cars Jeans Stadion om 19.30 uur aan het rollen gebracht.

(tekst Roeland Gelink. Foto’s Peter Looijen en Nienke van der Tak)