Mening
Burgerparticipatie; Positiviteit van 2 kanten

Dit is de titel van het afsprakendocument tussen gemeente en burgers over een verbetering van de aanpak van burgerparticipatie als bestuurlijk instrument.

Burgerparticipatie is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, mede door de uitnodiging van het gemeentebestuur via de beleidsstukken Sociaal Kompas en Kompas voor de Leefomgeving. Het resultaat is een groeiend aantal vrijwilligers en mantelzorgers, meer verenigingen en stichtingen, specifieke klankbordgroepen, subsidietafels, enzovoorts.

De oorzaak ligt mede in de veranderende en meer uitgebreide taakstellingen voor gemeenten, vaak gepaard met een forse bezuinigingsopdracht.

In de nabije toekomst zet deze trend zich voort en zal hij verdere uitdagingen op bestuurlijk en uitvoeringsvlak met zich meebrengen. De aanpak van klimaatverandering, energietransitie en de toenemende vergrijzing zijn onderwerpen die nu al versterkte bestuurlijke impact hebben. De binnenkort in werking tredende omgevingswet zal een geheel nieuwe aanpak voor de inrichting van de leefomgeving gaan inhouden waarbij meer inbreng van burgers vereist wordt.

Uitdagingen die vanwege de complexiteit, omvang en aard meer en meer een direct beroep doen op de individuele verantwoordelijkheid van burgers. Deze verdere toename en verdergaande rol van burgers maakt meer participatie van burgers onontkoombaar.

In 2019 heeft een aantal keren uitvoerig overleg plaatsgevonden tussen gemeentebestuur en organisaties die actief bij burgerparticipatie processen betrokken zijn. Eén van die organisaties is het Platform Lokale Democratie (PLD)

In het afspraken document ‘Burgerparticipatie; Positiviteit van 2 kanten’ is vastgelegd dat 2020 het jaar zal zijn waarin onderzocht gaat worden hoe burgerparticipatie verder ingebed kan worden in het gemeentelijke besluitvormingsproces.

Want resultaten van burgerparticipatie, hoe divers dan ook, zullen onderdeel gaan uitmaken van de democratische besluitvorming binnen de gemeente, en zullen daarom toetsbaar moeten zijn aan democratische en wettelijke eisen. Bij deze toetsing wordt onder meer ingegaan op raakvlakken met bestaand beleid, bestaande wet- en regelgeving, en financiële kaders.

Van de zijde van het gemeentebestuur heeft de gemeenteraad daarom besloten om in 2020 drie verschillende experimenten uit te voeren op de navolgende deelterreinen:

Overhevelen van gemeentelijke taken naar de verantwoordelijkheid van de burger
(Right to Challenge);
Intensief betrekken van de burgers bij overheidsbeleid dan wel overheidstaken;
Gezamenlijke aanpak van gemeente en burgers op nieuwe terreinen die een nieuw, nog te ontdekken en ontwikkelen samenspel tussen burger en overheid vereisen, zoals de energietransitie.
De daarbij ontdekte schuurpunten ten opzichte van de bestaande bestuurlijke aanpak zullen nader onderzocht worden en wellicht leiden tot aanpassingen in deze aanpak.

De voortgang van dit proces en de tussentijdse bevindingen zullen met enige regelmaat gepubliceerd worden.

Het platform lokale democratie (PLD) zal dit doen via columns in dit medium, en op zijn website www.platformldlv.nl.

De gemeente gebruikt daartoe haar website www.ingesprekmetlv.nl/burgerparticipatie , zoekterm Startnotitie.

(Theo Senden, PLD)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter