Nieuws
Vragen rond plan LED-verlichting sportvelden

De oppositiepartijen GBLV en D66 plaatsen vraagtekens achter de wijze waarop wethouder Nadine Stemerdink het plan wil financieren om alle lampen op sportvelden te vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

De wethouder heeft de gemeenteraad daartoe gevraagd in te stemmen met een investeringskrediet van 466.500 euro. Dat bedrag haalt de wethouder niet uit de algemene reserves van de gemeente maar uit de lopende begroting.

Volgens Stemerdink kan dit omdat uitgaven die in de meerjarenbegroting waren opgenomen voor onderhoud van de lampen op de sportvelden nu al worden gedaan. GBLV en D66 twijfelen aan die verklaring.

Uit berekeningen van de wethouder blijkt dat de installatie van LED-lampen jaarlijks 20.000 euro aan bespaarde onderhoudskosten oplevert. Dat zou betekenen dat de besparing voor een periode van 23 jaar nu al wordt verrekend. Meerjarenbegrotingen omvatten echter maar drie tot vier jaar.

Tevens stelt de wethouder dat het krediet 14.500 aan kapitaallasten per jaar met zicht brengt. Die trekt zij af van de 20.000 euro aan bespaarde onderhoudskosten zodat er een voordeel van 5500 euro per jaar in de begroting ontstaat.

Hoe een en ander te rijmen valt met het ‘vinden’ van 466.500 euro binnen de begroting is GBLV en D66 niet duidelijk. De raadsleden Marien van Wijk (GBLV) en Mahjoub Mathlouti (D66) hebben er vragen over gesteld.

Mathouti wil een brief van de wethouder zien met onderbouwing van de berekeningen. Van Wijk heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij wil daarbij ook weten welke subsidie de gemeente krijgt voor het project en wat de betrokken verenigingen/stichtingen zelf moeten bijdragen.

Stemerdink meldde eerder dat het om een investering van ongeveer 1,2 miljoen euro ging waarbij naast de 466.500 euro ook nog 35 procent subsidie werd binnengehaald (420.000 euro). De verenigingen/stichtingen zouden het restant – 315.500 euro – moeten ophoesten. Dat bedrag verdienen zij binnen 3 tot 5 jaar terug middels lagere energielasten, aldus de bestuurder.

Overigens heeft de wethouder met het LED-project meegerekend al voor bijna 1,3 miljoen euro aan kredieten aan de sport verstrekt binnen een jaar tijd. De rest van het bedrag ging op aan betere akoestiek in sporthallen, nieuwe velden bij Cartouche en renovatie van korfbalvelden. (foto Verlichting.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter