Nieuws
Groentip: Maarts Viooltje volop in bloei

Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Het is pas februari en toch staat het Maarts Viooltje al volop in bloei. Viola odorata kom je meestal tegen op voedselrijke plekken onder de beschutting van bomen. Momenteel profiteert ze van de bomen in wintertooi. Tijdens de zomer staat ze in de schaduw van deze reuzen maar nu kan de zon haar stralen lustig in het rond op de bodem strooien. Het Maarts Viooltje staat bekend om haar geurende bloemen die gebruikt worden in de parfum industrie. Niet alleen in de parfum industrie is ze een bekende je kan op internet veel recepten vinden want ze is echt om op te vreten.

Recept gesuikerde viooltjes: Ga vroeg op pad om tijdens de bedauwde ochtenden de bloemetjes te oogsten. Klop eiwit los met een paar druppels rozenwater. Smeer dit met een kwastje over de viooltjes, zodra de dauw is opgedroogd. Bestrooi ze licht met fijne poedersuiker. Laat ze een nacht op vetvrij papier drogen. Je kunt ze bewaren in een blikje. Mooi op fijn gebak en cakejes.

Pluk overigens niet alle plekken kaal want ecologisch heeft ze een belangrijke rol voor vroeg vliegende vlinders alleen insecten met een lange tong kunnen bij de nectar komen. Verschillende Viooltjes soorten zijn de waardplant van de Kleine Parelmoervlinder. De vrouwtjes zetten hun eitjes af op het blad. Ook op het blad van het Maarts Viooltje zijn vaak eitjes te vinden’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter