Nieuws
Lokale jongeren denken regelmatig aan zelfmoord

Achttien procent van de jongeren in Leidschendam-Voorburg die het derde jaar VMBO zitten, denkt wel eens aan zelfmoord. In het vierde jaar HAVO/VWO is dat tien procent. Dat is uit onderzoek van de GGD gebleken.

De percentages zijn hoger dan die in de regio: 14 respectievelijk 9 procent. Het aantal jongeren dat wel eens een poging tot zelfmoord heeft gedaan is te klein om weer te geven, aldus de GGD.

Aan het onderzoek deden 491 leerlingen mee: 181 jongeren uit 3 VMBO en 310 uit 4 HAVO/VWO. De VMBO’ers waren tussen de 14 en 17 jaar, de leerlingen uit HAVO en VWO tussen 14 en 19 jaar. Het onderzoek vond vorig jaar plaats.

Ooit gedronken heeft 49 procent van de VMBO’ers, 68 procent bij de andere groep. Op de vraag of men recent dronken was geweest antwoordden 20 procent van de VMBO’ers en 64 procent in de andere groep met ‘ja’. Bij binge drinking waren de bevestigende percentages 23 respectievelijk 31 procent.

Roken doen 22 (VMBO’ers) tot 24 procent van de jongeren. Wiet of hash gebruiken scoort 12 (VMBO’ers) tot 17 procent. Hard drugsgebruik is volgens de GGD nihil. Al eens sex gehad heeft 14 procent van de jongeren (beide groepen). Op de vraag of men wel eens sex had zonder condoom reageerden 32 procent van de VMBO’ers met ‘ja’, 82 procent bij de andere groep.

Er werd ook onderzocht hoe groot de groep was met een risico op psychosociale problemen. Bij VMBO’ers was dat 16 procent, in de andere groep 6 procent. Onder de VMBO’ers had 7 procent die problemen ook echt, bij de andere groep was dat 0 procent.

Van de jongeren voelt 32 procent (VMBO) tot 41 procent (HAVO/VWO) zich wel eens onveilig.

De eigen gezondheid beoordelen vooral de jongeren als goed: 81 tot 84 procent. Per dag minstens een uur bewegen doet 14 procent (VMBO) tot 17 (andere groep). Vijf keer per week ontbijten doet 73 tot 83 procent. Dagelijks groente eet 40 tot 59 procent; dagelijks fruit 33 tot 41 procent. De hogere percentages zijn steeds HAVO/VWO-leerlingen. (illustratie 113 zelfmoord preventie)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter