Op 25 februari schreef raadslid Natalie Reijnders een bijdrage op Vlietnieuws: MOETEN WE DIT WEL WILLEN. Het antwoord op deze vraag is wat mij betreft volmondig NEE. Toch wil ik wel 1 positief lichtpuntje onder de aandacht brengen. In Nederland hebben we een puntensysteem dat de maximale huurprijs van sociale huurwoningen bepaalt. In tegenstelling tot wat wethouder Rouwendal in zijn antwoord op de schriftelijke vragen van raadslid Natalie Reijnders beweert, mag de eigenaar van het project aan het burgemeester Feithplein dus niet zelf de huurprijs van zijn sociale huurwoningen bepalen.

Het voorbeeld dat raadslid Natalie Reijnders geeft van hele dure studio’s met een huur van 735 euro per maand is realistisch, maar die studio moet dan wel volgens het punten systeem uitkomen op die maximale huurprijs.

Het puntensysteem beschermt huurders van een sociale huurwoning dus tegen een al te hoge huur. Maar, en nu komt het, particuliere verhuurders houden zich lang niet altijd aan het puntensysteem en vragen regelmatig een te hoge(onwettige) huur. Dit word in Nederland niet bestraft. De particuliere verhuurder is daarmee zo’n beetje de enige in Nederland die de wet naast zich neer kan leggen en er mee weg komt als hij betrapt word.

Een huurder die er achter komt dat hij te veel huur betaalt kan binnen 6 maanden via de huurcommissie huurverlaging afdwingen. Daarna heeft hij pech en lacht de verhuurder in zijn vuistje. Een tip dus aan iedereen die een woning gaat huren(sociaal of vrije sector) van een particuliere verhuurder, zoals die aan het Burg. Feithplein: Doe de gratis Huurprijscheck op de site van de huurcommissie.  https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/huurprijscheck-en-puntentelling

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter