Nieuws
Vragen blijven over financiering LED-verlichting

Oppositiepartij GBLV blijft vragen hebben over de wijze waarop wethouder Nadine Stemerdink de komst van energiebesparende LED-verlichting op sportcomplexen financiert. De bestuurder meldde de gemeenteraad eerder dat zij een krediet van 466.500 euro betaalt uit de lopende begroting 2020-2024. GBLV-gemeenteraadsleden Marien van Wijk en Bram Poppering betwijfelen dat.

‘Kan het college van B&W precies aangeven, met verwijzing naar de exacte plaatsen in de lopende begroting, wat de herkomst is van dit totale bedrag en ten koste, of ten laste van welke posten in de lopende begroting dit bedrag wordt onttrokken’, vraagt het duo in schriftelijke vragen.

Het feit dat de wethouder de investering over 30 jaar afschrijft roept ook vragen op. ‘Graag hiervan een overzicht met splitsing van alle rente- en kostenbedragen. Wat is de gebruikelijke afschrijvingstermijn van de LED-verlichting, zoals bedoeld in deze investering?’

‘Is er met alle verenigingen overeenstemming bereikt over de vervanging van alle bestaande armaturen? Zo ja, is dit met alle betreffende verenigingen schriftelijk vastgelegd en is deze overeenstemming voor de raad inzichtelijk? Zijn alle verenigingen in 2019 tijdig op de hoogte gesteld, dat zij in dat jaar in aanmerking konden komen voor een BOSA-subsidie van 35%. Zo niet, waarom is dit niet gebeurd? Wordt het totale bedrag van 466.500 euro in één keer verdeeld over de verenigingen in 2020? Zo niet, hoe vindt de verdeling dan precies plaats?’

De totale investering is overigens 1,2 miljoen euro. De verenigingen moeten daarvan één derde zelf ophoesten. Volgens de wethouder verdienen ze dat binnen 3 tot 5 jaar terug door lagere energieuitgaven, ook moeten ze wel zelf voor onderhoud en vervanging van de LED-lampen gaan betalen. Nu bekostigt de gemeente dat nog. Door die besparing (20.000 euro per jaar) dekt de wethouder de kosten en rente van het krediet (14.500 euro per jaar) en houdt ze nog wat over ook.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter