Activiteiten
75 jaar vrijheid: spannende ‘escaperoom’ op Dorrepaal

Ook in Leidschendam-Voorburg wordt gevierd dat we op 5 mei al 75 jaar in een vrij land leven. Speciaal voor deze gelegenheid bouwt het Voorburgse Huygens Labs op Landgoed Dorrepaal een spannende escaperoom. Precies op de plek waar George Maduro en Jan van Oudheusden aan het begin van de tweede wereldoorlog hun heldendaden verrichtten. In deze escaperoom kunnen kinderen in hun voetsporen stappen en de bewoners van Dorrepaal bevrijden.

Natuurlijk kennen kinderen verhalen over de oorlog. Maar dat is iets van hun grootouders of van geschiedenislessen. Dat heeft in zekere zin iets vanzelfsprekends en is op veilige afstand. Voor kinderen gaat het veel meer leven en wordt het echt tastbaar zodra ze (op een speelse wijze) actief situaties kunnen beleven. Speciaal daarvoor heeft het Huygens Lab uit Voorburg de escaperoom ontwikkeld.

De Lionsclub Voorburg en de Rotaryclub Voorburg hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. Toen ook Vlietwensen een financiële bijdrage kon leveren en alle basisscholen enthousiast reageerden, was zeker dat dit project door kon gaan. Op 26 maart opent burgemeester Tigelaar de escaperoom op Landgoed Dorrepaal. In de maand april zullen alle kinderen in groep 8 van de basisscholen  er met hun klas spelen.

,,We steunen allebei veel lokale goede doelen, maar het is best bijzonder dat onze clubs zo nauw samenwerken aan één project”, zegt Rotary voorzitter José Stijntjes. ,,Maar toen Huygens Labs directeur Harrie Ozinga met dit idee kwam, waren we allemaal meteen laaiend enthousiast. Dit moesten we laten lukken.”

Lionsclub President Emile van Oorschot is het daar helemaal mee eens. ,,Door een goed opgezet aanvullend lesprogramma in de klas houden we de lokale geschiedenis over de tweede wereldoorlog levend bij de jonge generatie. En wordt de waarde van de vrijheid waarin we al 75 jaar leven nog eens benadrukt. Daarnaast zijn de puzzels en opdrachten zo slim uitgedacht dat de kinderen heel goed moeten samenwerken en out of the box moeten denken om ze op te lossen. Ook daar leren ze veel van.”

Inmiddels loopt de opwinding op de basisscholen langzaam op en kijken de kinderen ernaar uit om met hun klas naar Landgoed Dorrepaal te gaan. Na april kan de escaperoom door scholen, evenementen en zakelijke groepen worden gereserveerd om te spelen op landgoed Dorrepaal of een locatie naar keuze. (Zie huygenslabs.nl voor meer informatie.)