Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs alsmede het mbo zijn vanaf heden tot en met 6 april dicht. Dat geldt ook voor de kinderopvang. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen van ouders die in zogenoemde ‘cruciale’ beroepsgroepen werkzaam zijn. Die worden nog wel opgevangen in de scholen en bij de kinderopvang. Dat heeft het kabinet besloten. De maatregelen moeten de verspreiding van het Corona virus verder tegen gaan.

De ‘cruciale’ beroepsgroepen zijn:

  • De zorg. Hieronder valt ook de productie en het transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Het onderwijs. Leraren en personeel dat nodig is op school en voor de examens.
  • Het openbaar vervoer.
  • De voedselketen. Van supermarktpersoneel tot al het personeel dat nodig is voor het transport, tot het aanleveren van veevoer bij boeren.
  • Brandstof. Transport van bijvoorbeeld olie, benzine en diesel.
  • Het vervoer van afval en vuilnis.
  • Kinderopvang.
  • De media. Al het personeel dat noodzakelijk is bij het opzetten van een goede nieuws- en informatievoorziening.
  • De hulpverleningsdiensten. Zoals meldkamerpersoneel, de ambulance en de brandweer.
  • De overheid. Denk aan de ministeries, de provincies en de gemeentes.

Ook werknemers in de sectoren drinkwatervoorziening, gas- en elektra, het betalingsverkeer, defensie, de politie en de internet- en telefoonvoorziening, zijn aangemerkt als ‘cruciaal’.

Vanaf zondagavond 18.00 uur zijn alle eet- en drankgelegenheden tot en met 6 april dicht. Dat geldt alleen niet voor hotels. Ook gesloten zijn sauna’s, seksgelegenheden, coffeeshops, sportclubs, sportscholen, fitnessclubs en kantines.

Mensen die boodschappen doen wordt gevraagd minstens anderhalve meter afstand tot anderen in de winkel te houden.

De eerder afgekondigde maatregel om alle evenementen met meer dan 100 deelnemers tot 1 april af te gelasten, is verlengd tot en met 6 april. Dat betekent vrijwel zeker dat alle instanties die eerder aankondigden hun activiteiten tot en met 31 maart te schrappen, daar nu ook een week aan toevoegen.

Premier Mark Rutte zal vanavond om 19.00 uur bij NOS en RTL de Nederlanders toespreken over het Corona virus.

De sluiting van de scholen werd zondag aan het einde van de middag bekend gemaakt. Zondagochtend berichtte het bestuur van twaalf basisscholen in Leidschendam-Voorburg, Panta Rhei, ouders echter al dat de school op maandag niet open zou gaan.

TANDARTSEN

De nationale organisaties voor tandartsen en mondhygienisten hebben hun leden geadviseerd met ingang van vandaag alle normale zorgverlening op te schorten en alleen nog spoedgevallen te doen voor patiënten zonder Corona.

APOTHEEK

BENU-apotheken willen dat klanten alleen nog met pin betalen. Medicijnen dienen afgehaald te worden via de afhaalautomaat.

RODE KRUIS

Naar aanleiding van de genomen maatregelen heeft het Rode Kruis besloten alle activiteiten, bijeenkomsten, EHBO en Reanimatie cursussen tot 1 mei stop te zetten. De telefooncirkel gaat uiteraard gewoon door. Raadpleeg regelmatig onze website voor de actuele informatie.
Heb je nog vragen stuur dan een email naar: info.lv@rodekruis.nl

POLITIE

Heeft u een vraag voor de politie of wilt u aangifte doen? Overweeg of dat online of telefonisch kan. Komt u toch naar een bureau voor aangifte? Ook de politie volgt het RIVM-advies en neemt maatregelen om verdere verspreiding van het Corona virus te beperken. Schud daarom geen handen, houd gepaste afstand en overweeg of wij u ook op een andere manier kunnen helpen.

Er zijn verschillende manieren om aangifte te doen of in contact te komen met de politie.
• Online
• Via 0900 – 8844 (belkosten)
• Op een politiebureau. Maak hiervoor een afspraak via 0900 – 8844 (belkosten)
• Heeft de gebeurtenis plaatsgevonden in een woning? Dan kunt u geen online aangifte doen, de politie komt dan bij u thuis. Maak hiervoor een afspraak via 0900-8844 (belkosten). Niet alle aangiftes kunnen op afstand. Twijfelt u? Bel dan 0900 – 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is.

De politie is 24/7 bereikbaar via 0900-8844 (belkosten). Spoed? Bel dan altijd direct 112.

RECHTBANKEN

De rechtbanken en gerechtshoven  gaan vanaf morgen tot en met 4 april dicht. Er worden alleen nog spoedzaken behandeld maar dan zonder publiek. Vandaag worden nadere details bekend gemaakt.

DEN HAAG

De gemeente Den Haag lanceert maandag 16 maart de actie ‘Thuis door corona, Bel je opa en oma!’ Daarin roept wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) iedereen op aandacht te hebben voor (alleenstaande) ouderen die door het Coronavirus thuis zitten en van sociale contacten zijn verstoken. De (mobiele) telefoon is in deze actiecampagne, die op sociale media wordt gevoerd, het belangrijkste actiemiddel.

WOEJ

Welzijnsorganisatie Woej heeft alle activiteiten en bijeenkomsten gestaakt. De wijkcentra zijn dicht; de vervoersdienst is stilgelegd.

DE SALAMANDER

Het bestuur van de molen De Salamander heeft vanwege ‘corona’ vandaag in nauw overleg met de molenaars besloten dat de molen vanaf heden  tot en met 31 maart gesloten is. Dit betekent dat alle activiteiten in en rond de molen komen te vervallen. Zodra er meer duidelijkheid is over het verloop van de situatie en/of mochten zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan zal de situatie opnieuw worden bekeken.

KINDERBOERDERIJEN EN DEKKERSHOEVE

De twee kinderboerderijen, in Essesteijn en in Park Vreugd en Rust zijn tot tenminste 5 april voor het publiek gesloten. Dat geldt ook voor de Dekkershoeve. De geplande paasactiviteit in Polder Essesteijn gaat niet door.

HUISVESTING OUDEREN

Een bijeenkomst die op 26 maart in de vergaderzaal van de gemeenteraad zou plaatsvinden over de huisvesting van ouderen in de gemeente gaat niet door. Er wordt door de organisator, de Adviesraad sociaal domein Leidschendam-Voorburg, naar een nieuwe datum gezocht.

VOETBAL

De KNVB heeft besloten alle voetbalactiviteiten tot en met 6 april te schrappen. Die datum was tot nu toe 31 maart. Daar is dus een week bij gekomen.

PARLEMENT

De Eerste en Tweede Kamer vergaderen voorlopig niet meer, tenzij een debat strikt noodzakelijk is.

MOSKEEËN

Moskeebesturen is door de landelijke organisatie gevraagd hun gebedshuis tot nader order te sluiten.

JUSTITIE

Justitie heeft de uitvoering van taakstraffen, zoals HALT voor jongeren, gezien het Corona virus stopgzet.

ASIELZOEKERS

Asielzoekers die in ons land aankomen worden vanwege het Corona virus niet meer door het COA opgevangen in opvangcentra. Wat er men hen dan wel gebeurt wil het kabinet later deze week bekend maken.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com