Nieuws
Gemeente krijgt minder geld

Netwerkbeheerder Stedin, waarin de gemeente 3,44 procent aandeel heeft, heeft de aandeelhouders laten weten dat zij op minder dividend moeten rekenen over 2019 en ook al over 2020. Het bedrijf zit in financiële problemen. Stedin beheert de gas- en stroomnetwerken van 2,2 miljoen aansluitingen.

Stedin zegt dat de grens van de financiële mogelijkheden die men heeft in zicht is. Tennet, transporteur van stroom, vraagt meer geld. Daarnaast moet Stedin hogere uitgaven doen voor duurzaamheid. De vraag naar stroom stijgt fors, die van gas daalt.

In 2016 moest de onderneming 400 miljoen euro investeren, vorig jaar was dat al 650 miljoen euro. Die stijgende tendens zet zich voort. Tot 2030 moet het bedrijf zeven miljard euro investeren. Dat valt niet meer uit het eigen vermogen te halen. Lenen kost echter ook geld. Het verwerken in de tarieven mag niet.

Bij de onderneming lopen al twee besparingsplannen: van 150 en 125 miljoen euro. Meer kan niet, aldus Stedin. Men praat nu met de rijksoverheid over een bijdrage in de kosten van de energie-omwenteling. Tevens wil men de mogelijkheid krijgen de tarieven te verhogen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com