Het percentage kinderen onder 12 jaar dat in de gemeente ‘s ochtends ontbijt is tussen 2017 en nu gedaald van 86 naar 75 procent. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma Jongeren op gezond gewicht (JOGG) dat sinds 2017 in de gemeente draait. In 2025 zou het percentage op 83 procent moeten liggen maar dan voor een grotere groep: de jeugd tot 19 jaar oud. Waarom het ontbijten is afgenomen meldt de evaluatie niet.

Binnen JOGG werd in 2017 bepaald dat 12 procent van de jeugd onder 12 maximaal twee zoete drankjes per dag mocht drinken. In 2020 moest dat 17 procent zijn. Of die doelstelling is gehaald is onbekend. Datzelfde geldt voor het elke dag fruit eten (moest van 34 naar 38 procent) en vijf tot zes maal per week groente eten (moest van 32 naar 35 procent). Achttien procent van de kinderen moest elke dag sporten; 44 procent dagelijks minimaal een uur bewegen. Of dit bereikt is, staat niet in de evaluatie.

Voor 2025 zijn wel nieuwe doelstellingen bepaald, maar daarbij wordt tegelijk de groep vergroot van kinderen tot 12 naar jeugd tot 19. Voor maximaal twee zoete drankjes per dag staat nu 19 procent, voor elke dag fruit 42 procent, voor vijf tot zes maal groente per week 39 procent, voor elke dag sporten 20 procent en elke dag bewegen 48 procent.

De nadruk blijft liggen op Bovenveen, Prinsenhof en De Heuvel, inclusief scholen in omliggende wijken. Ook de thema’s van JOGG blijven gelijk: drinkwater, groente, bewegen, ontbijten, lekker slapen. Aan de doelstellingen gezonde scholen, kantines, kinderopvang, sportverenigingen en werkplekken worden openbare watertappunten en een beweegvriendelijke omgeving toegevoegd.

JOGG zal minder activiteiten organiseren. Het vignet gezonde school verdwijnt met als de prijzen voor gezonde schoolkantines. Het KiXs-programma (30 weken voor jongeren tussen 8 en 15 jaar met overgewicht) gaat door. Het signaleren van overgewicht en de behandeling ervan krijgen meer nadruk.

Er wordt meer samenwerking gezocht met middelbare scholen, kinderopvang, supermarkten, maatschappelijk werk, huisartsen, diëtisten een aanbieders van programma’s levensstijl.

Elf procent van de kinderen tot twaalf jaar is in de gemeente te dik (heeft overgewicht). In de Leidschendamse wijken Prinsenhof en De Heuvel is dat 17 procent. In 2017 had nog 12 procent van de kinderen onder twaalf jaar overgewicht. In Prinsenhof/de Heuvel was dat 19 procent, in de Voorburgse wijk Bovenveen 14 procent. In die wijk zit men nu op elf procent. Voor 2025 is een nieuwe doelstelling bepaald: overgewicht wordt beperkt tot elf procent van de jongeren tot negentien jaar. (foto Gezonder Leven)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com