Mening
Niets is zo gewoon als het lijkt, wat leren we van de Corona-crisis?

Als de Corona-crisis ons één ding leert, dan is het dat niets zo gewoon is als het lijkt. Gewoon bij vrienden langs, gewoon boodschappen doen, gewoon naar school of werk, het is niet zomaar ‘gewoon’ meer. Gelukkig zien we dat de mens een adaptief wezen is, we passen ons snel aan.

Eerst doen we er lacherig over, dan zegt de premier dat het echt serieus is en gaan we met zijn allen hamsteren, maar dan gaan we dingen anders doen. En verrek, het kan! Thuis werken, online school, je hoeft niet elke vakantie het vliegtuig in, en uitgaan kan best even wat minder.

Een Corona-crisis haalt ook onvermoede kanten in de mensen naar boven. Soms negatief, zoals die ene mevrouw voor mij in de supermarkt met 12 pakken spaghetti die er niet eentje wou afstaan aan de meneer achter haar. Ik denk dat ze die avond 50 mensen te eten kreeg, denkt u ook niet?

Maar veel vaker zorgt zo’n crisis voor oprechte solidariteit onder mensen. Een buurtapp om ouderen te helpen met boodschappen. Elkaars kinderen opvangen. En steun geven aan onze lokale ondernemers en horeca, die wel heel abrupt zonder inkomsten komt te zitten. Laten we dat ook vooral blijven doen!

Laten we ook kijken naar wat de crisis ons leert. Want die kwaliteit om ons aan te passen zullen we in de nabije toekomst hard nodig hebben. Zie de discussie over de huizen van het aardgas af. Ook hier doen veel mensen lacherig over, ‘dat gaat nooit lukken’. Een ander deel haalt zijn schouders op, ‘het zal mijn tijd wel duren’. En een deel ziet vooral de hoge kosten. Gelukkig zijn er ook mensen die de ernst ervan inzien, en gewoon aan de slag gaan.

Maar als straks niets meer zo gewoon is als het lijkt, zullen ook naar een andere vorm van energie toe moeten. Dan is er geen gas en olie meer. En leven we in een maatschappij waarin we niet meer zonder elektriciteit kunnen.

Een enkel virus legt heel Nederland stil, maar heus, dat is nog niets vergeleken bij een ICT- of elektriciteitscrisis. Zonder elektriciteit kunnen we niets meer, ook niet meer thuis werken op onze laptop. Ziekenhuizen gaan dicht, geen apparaat op de OK doet het meer. De industrie staat stil. Besturingssystemen van bruggen, sluizen, luchthavens en treinen vallen uit. Drinkwater kan niet meer geproduceerd worden en zonder gemalen lopen de polders onder water. Onze economie komt dan abrupt tot stilstand. Als het om cyber security gaat, zien we dit nu al als reële dreiging. Maar als het om fossiele energie gaat, gaan we gewoon met zijn allen rustig door….

Lieve mensen, als we ons toch zo goed kunnen aanpassen, laten we dat dan nu al doen, dan hoeft de wereld niet eerst tot stilstand te komen. Denk na wat je nu al kunt doen. Energie besparen is een eerste en betaalbare stap. Vanaf 1 april opent de gemeente een subsidieregeling op energiebesparingsmaatregelen in je eigen huis, en op groene daken. Ook het rijk geeft subsidie op energiebesparende maatregelen. Niets weerhoudt ons ervan ons huis dit voorjaar duurzamer te maken. En als je nu toch gewend bent houdbare producten in te slaan, doe dat dan ook met duurzame energie.

Blijf solidair zijn met elkaar in je eigen wijk, ook als het gaat om duurzaamheid. Hou die buurtapp in stand, en gebruik ‘m straks om duurzame ideeën uit te wisselen en help elkaar aan de slag te gaan in en om je huis. Nu vast geleidelijk aanpassen voorkomt straks een ecologische lock down.

En heus, het zal onze tijd wel duren, en nu komen we een Corona-crisis wel te boven. Maar dat geldt niet als het om energie gaat. Onze kinderen en volgende generaties hebben ook energie nodig, en dan is er geen olie en gas meer.

Helaas zal er altijd een volgende crisis zijn. Maar gelukkig leren we van elke crisis. Laten we dat ook nu maar doen…

(Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter