Nieuws
GBLV hekelt handelwijze B&W

GBLV plaatst vraagtekens bij de manier waarop B&W bezwaren tegen de bouwplannen op landgoed Schakenbosch terzijde heeft geschoven. Volgens gemeenteraadslid Hans-Peter Klazenga is dat ‘wel erg gemakkelijk’ gegaan.

Klazenga vindt het bijvoorbeeld een raadsel hoe B&W kunnen aangeven dat een onderzoek naar de milieu effecten niet nodig is: ,,Voor de coronacrisis stond de stikstofproblematiek volop in de belangstelling. Een milieu-effectonderzoek is volgens het college niet nodig. Een onderzoek zou tijdrovend en duur zijn. Dat argument is natuurlijk hilarisch als we bedenken dat B&W bijna een miljoen euro hebben besteed aan onderzoek op onderzoek naar een extra Vlietbrug die er nooit komt.”

Ook is het bijzonder dat onderzoeksrapporten rond Schakenbosch zijn opgesteld door een bedrijf dat gelieerd is aan de projectontwikkelaar. ,,Dat lijkt erg op een slager die zijn eigen vlees keurt en waar het college vervolgens vol smaak van eet’’, aldus Klazenga. Daarnaast zijn er vraagtekens over de zorgvuldigheid in bredere zin: het ontwerp-bestemmingsplan zit vol met onnodige fouten.

Klazenga: ,,Wat ons betreft gaat het ontwerp-bestemmingsplan van tafel en mag de projectontwikkelaar terug naar de tekentafel: bouw alleen waar al sprake is of was van bebouwing. Als het kan met minder dan 325 woningen of kom met een mooi en creatief plan om een paar lagen de hoogte in te gaan.”

Ook de Burgerinitiatief Groep Leidschendam-Noord die bezwaar maakte tegen de plannen voor Schakenbosch, is woedend. ‘Beneden peil’ vindt men de wijze waarop B&W de bezwaren hebben afgewezen. Zo moest men via Vlietnieuws vernemen dat zulks het geval was.

‘Het maakt voor B&W kennelijk niets uit hoe iets tot stand komt, als het er maar komt en wederom worden bewoners en belangenverenigingen niet serieus genomen. Dus niet alleen teleurstelling over de gang van zaken maar ook over de uitkomst’.

‘Zorgvuldigheid van proces en objectief afwegingskader zijn ondergeschikt gemaakt aan het vooraf vastgelegde eindresultaat namelijk maximaal aantal dure woningen bouwen in het mooiste park van Leidschendam. Er zijn gelukkig nog voldoende vervolgstappen mogelijk’.