Mening
Maak gebruik van buurtrechten

Leidschendam-Voorburg kent veel burgers die bij de gemeente aankloppen met een initiatief om de leefomgeving te verbeteren. Dat leverde de afgelopen jaren een aantal positieve resultaten op, maar ook frustraties over de samenwerking met het gemeentelijk apparaat. Dat kan én moet beter: bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘buurtrechten’. Daar wordt nu samen met de gemeente aan gewerkt.

Het overlaten van initiatieven aan de omgeving vraagt om een proactieve houding van burgers. Kaders ontbreken echter nog. Het uit burgers bestaande Platform Lokale Democratie doet daarom mee in een kerngroep burgerparticipatie die het komend half jaar gaat werken aan een implementatieplan voor burgerparticipatie binnen onze gemeente. Het Platform streeft ernaar om hierbij zoveel mogelijk gebruik te maken van ervaringen met experimenten en lopende initiatieven. Energietransitie en de voorbereiding van de Omgevingsvisie zijn inmiddels benoemd tot experimenten conform het amendement van de gemeenteraad bij de besluitvorming over de Startnotitie Burgerparticipatie: positiviteit van 2 kanten in december 2019.

Het hierboven bedoelde implementatieplan heeft vooral betrekking op nieuwe burgerinitiatieven. Graag wil het Platform ook aandacht vragen voor lopende burgerinitiatieven. Twee van deze initiatieven heeft de gemeenteraad ruim twee jaar geleden, op 12 december 2017, zelf vastgelegd in een motie bij de vaststelling van het ruimtelijk kader voor de herontwikkeling van Park Schakenbosch. Het gaat om het oprichten van een gezondheidscentrum en een wijkleercentrum op dit terrein. Het college is opgeroepen de mogelijkheden te verkennen en partijen bij elkaar te zoeken. Tevens is in de motie opgenomen dat aangesloten wordt bij het gemeentelijke project langer zelfstandig wonen. Verwacht wordt dat relatief veel ouderen gebruik gaan maken van de woonvoorzieningen in Park Schakenbosch die levensloopbestendig worden.

De oorspronkelijke initiatiefnemers zijn een huisarts en een psycholoog die inmiddels worden gesteund door verschillende burgers die wonen in de omgeving van Park Schakenbosch dan wel hun sporen hebben verdiend in de lokale politiek. Beide initiatieven zijn vanuit een eigen filosofie gestart, maar beginnen elkaar steeds meer te naderen. Aan de horizon gloort een innovatief centrum voor zorg en welzijn met speciale aandacht voor ouderengeneeskunde, positieve gezondheidsconcepten en het creëren van leerwerkplekken in een beschutte omgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel jeugdige werklozen als ouderen. Er zijn voorstellen gedaan voor gezamenlijke ambities en doelstellingen. Voorgenomen besprekingen hierover zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus voorlopig uitgesteld.

De grondhouding van de gemeente is positief. Zij steunt de doelstellingen, maar laat de gesprekken over aan de initiatiefnemers en de projectontwikkelaar die tevens eigenaar is van het terrein. De projectontwikkelaar is bereid te investeren in enkele gebouwen op het terrein voor huisvesting van de zorg- en welzijnsactiviteiten. Alle betrokkenen vinden het een spannend project. Welslagen is alleen mogelijk als een commerciële huur kan worden opgebracht. Om te komen tot een financieel gezonde huishouding wordt vooral in de welzijnshoek samenwerking gezocht met andere partijen. Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat de initiatiefnemers een jaar de kans krijgen te bewijzen dat de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.

In feite hebben burgers de handschoen opgepakt daar waar vroeger de gemeente het initiatief zou hebben genomen. Met andere woorden: burgers maken gebruik van buurtrechten, voorheen right to challenge genoemd. Het Platform Lokale Democratie vindt dat de ervaringen die bij dit project worden opgedaan, zoveel mogelijk door de kerngroep moeten worden meegenomen om burgerparticipatie handen en voeten te geven en roept de betrokken raadsleden op de initiatieven te blijven ondersteunen die hebben geleid tot de motie van 12 december 2017.

(Jan van Vliet, namens Platform Lokale Democratie)

We zien uw reactie graag tegemoet: platformldlv@gmail.com of kijk op http://www.platformldlv.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter