Er hebben zich 1860 lokale ondernemers bij de gemeente gemeld om financiële steun nu zij hun omzet door de coronacrisis in elkaar hebben zien zakken. Dat blijkt uit een brief van B&W aan de gemeenteraad. Het gaat om zzp’ers, midden- en kleinbedrijf alsmede ondernemers in de horeca.

B&W hebben besloten het Servicecentrum aan de Koningin Wilhelminalaan in Leidschendam voorlopig op zaterdag te sluiten. Er komt vrijwel niemand in deze coronatijd.

AOW-gerechtigden met een Ooievaarspas krijgen vooralsnog geen storting meer op hun OV-kaart. Omdat zij nu weinig reizen zou het saldo door de storting te hoog worden waardoor het automatisch wordt teruggestort en betrokkene het niet meer kan gebruiken. Door het opschorten van stortingen wordt dat voorkomen.

B&W maken de inwoners een compliment voor de wijze waarop men zich aan de coronamaatregelen houdt. Handhavers hebben winkels bezocht en geconstateerd dat de meeste winkeliers maatregelen hebben getroffen conform de geldende richtlijnen. Alle winkeliers ontvangen wel nog een brief waarin ze worden opgeroepen zich te houden aan de regels en richtlijnen van de branche.

Inwoners weten het Sociaal Servicepunt (SSP), het centrale hulporgaan, goed te vinden. In de verpleeghuizen en thuiszorg is de eenzaamheid van de cliënten nu zij geen bezoek meer mogen ontvangen een groot knelpunt net als het gebrek aan beschermingsmiddelen voor de medewerkers.

Mensen van 70 jaar of ouder krijgen een brief van de gemeente over de dienstverlening van het SSP en de mogelijkheid om hulp te vragen. De groep loopt meer risico op het krijgen van het coronavirus hetgeen hen aan huis kluistert. Vooral voor inwoners met een beperkt of ontbrekend sociaal netwerk kan dit tot problemen leiden.

Voor kinderen van wie bekend is dat zij in een moeilijke gezinssituatie zitten, wordt door scholen en schoolmaatschappelijk werk hard gewerkt om hen, waar nodig, te begeleiden naar de ‘nood kinderopvang’ die ingericht is op scholen voor kinderen met ouders in vitale beroepen.

Dat de lokale voedselbank blijft draaien ondanks de sluiting van het Regionaal Distributie Centrum van Voedselbank Haaglanden, was al eerder bekend. B&W schrijven nu dat de gemeente de voedselbank met 500 euro per week steunt: geld dat gebruikt wordt voor het inkopen van verse groenten en fruit.

Avalex kan de dienstverlening momenteel nog waarborgen. De hoeveelheid afval die opgehaald wordt is 20 procent meer dan in normale weken. Ook het afval dat naar afvalbrengstations wordt gebracht is gestegen en wel met 35 procent.

B&W willen de gemeenteraad komende week een voorstel doen hoe het verder moet met de behandeling van beleidsstukken alsmede de komst van de jaarrekening 2019, de kadernota voor de begroting 2021 en de eerste tussentijdse rapportage over het verloop van de begroting 2020.

INTENSIVE CARE

Het aantal inwoners van Leidschendam-Voorburg dat in een ziekenhuis ligt omdat men het coronavirus heeft opgelopen is blijven staan op 7. Landelijk is de grootste stijging van ziekenhuisopnamen wegens corona in de regio’s Den Haag en Leiden. Desondanks vlakt het aantal ziekenhuisopnamen af. Dat geldt ook voor het aantal patiënten dat op de intensive care (ic) terecht komt. Dit weekeinde zijn er 2400 ic-bedden in de ziekenhuizen beschikbaar. Dat waren er bij de start van de coronacrisis 1150. De verspreiding van het coronavirus neemt volgens het RIVM af. Stak aan het begin van de coronacrisis een besmet iemand nog twee tot drie anderen aan, nu is dat nog maar één ander persoon.

SPORT

De competitie in het betaalde voetbal zou, als die wordt uitgespeeld, op 3 augustus afgerond moeten zijn. Dat heeft de UEFA bepaald. Volgens de KNVB zou er dan vanaf medio juni weer gespeeld moeten gaan worden, mits de overheid dat toestaat. Alle interlands deze zomer heeft de UEFA geschrapt. Champions League en Europa League kunnen in juli en augustus uitgespeeld worden, meent de Europese voetbalbond. Men is echter afhankelijk van de nationale regeringen. Het tennistoernooi van Wimbledon vervalt dit jaar, zo is bekend gemaakt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter