Een dubbele snelheid in de doorstroming door Damcentrum, is dat mogelijk? Dan moeten we eerst even kijken wat de oorzaak is van het verkeersinfarct en dan blijkt dat de verstopping veroorzaakt wordt door de te smalle Sluisbrug.

Uit de medische wetenschap weten we dat er dan twee oplossingen zijn:

1. Bypass – het aanleggen van een omleiding

2. Dotteren- het oprekken van de vernauwing

Inmiddels is wel gebleken dat het aanleggen van een omleiding veel geld kost, maar ook veel andere planologische problemen veroorzaakt, dus dat komt er niet van.

Het oprekken van de vernauwing zou bijvoorbeeld kunnen door de Sluisbrug te verbreden en in lijn te brengen met de breedte van de toevoerwegen. Hiermee wordt in één keer de doorloopsnelheid van het verkeer door het Damcentrum verdubbeld en het fileprobleem in de Damlaan waarschijnlijk direct opgelost.

Zo op het eerste gezicht lijkt het een perfecte oplossing, het verkeer kan blijven stromen zoals het nu stroomt, alleen zonder onnodige opstopping bij de sluis. En natuurlijk is het niet eenvoudig en niet goedkoop om de brug door een bredere te vervangen, maar is het onmogelijk?

In de onderzoeken van Goudappel Coffeng in 2016 wordt een verbreding wel aangestipt, maar direct zonder toelichting als extreem bestempeld en de gemeente noemt het vervolgens ‘ook niet echt een reële optie’.

Wat mij betreft mag dit voorstel wel eens goed uitgewerkt worden.

(Abram Visser, Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter