In onder andere de provincie Zuid-Holland staan zogenoemde ‘geschenkwoningen’ uit de tijd van de Watersnoodramp 1953. De provincie heeft nu besloten deze woningen te gaan inventariseren. Een aantal panden is inmiddels afgebroken, een enkele woning staat in een museum. De vraag is hoeveel woningen er nog over zijn en waard zijn bewaard te blijven als erfgoed. De Stichting Dorp, Stad en Land heeft de opdracht gekregen om de speurtocht naar de woningen te houden.

De Watersnoodramp van 1 februari 1953 staat in het collectieve geheugen van Nederland gegrift. Dijken braken door, ruim 1800 mensen kwamen om en grote delen van Zuid-West Nederland kwamen onder water te staan. De schade was enorm en de hulp uit de rest van de wereld hartverwarmend. Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Oostenrijk schonken Nederland bijvoorbeeld ruim 800 zogenaamde ‘geschenkwoningen’. Houten woningen die voor tijdelijke opvang werden neergezet in de getroffen gebieden. (foto provincie Zuid-Holland)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com