Nieuws
Weer schending privacybescherming door gemeente

De gemeente voldoet met een proef aangaande het vroegtijdig signaleren van schulden bij inwoners, niet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink toegegeven in antwoorden op vragen van de CDA-gemeenteraadsleden Gijs Dupont en Diederik Visser. Eerder overtrad de gemeente de AVG ook al bij het via het signaal van een mobiele telefoon volgen van bezoekers aan het Huygenskwartier, zonder dat die dat wisten.

Bij de proef, die op 16 januari startte, gaat het om gegevensuitwisseling tussen gemeente en crediteuren. Met die gegevens kunnen hulpverleners de betrokkenen dan benaderen om hen hulp aan te bieden zodat de schulden niet uit de hand lopen. Per maand zouden zo 12 tot 15 inwoners geholpen moeten worden. Volgens Stemerdink kan de inwoner hulp weigeren. Ook kan bezwaar gemaakt worden tegen het doorgeven van gegevens.

Er zijn volgens de wethouder 100 gemeenten in Nederland die nu op vergelijkbare wijze werken. De Tweede Kamer is ook akkoord gegaan met een wetsvoorstel waardoor deze praktijk wordt afgedekt. De Eerste Kamer moet er nog over oordelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com