Nieuws
Den Haag: geen grote windturbines meer

Den Haag ziet af van de bouw van nog meer grote windturbines als toekomstige energiebron. Dat blijkt uit de nota Ontwerp Stedelijk Energieplan die wethouder Liesbeth van Tongeren heeft opgesteld. Den Haag heeft nu één grote windturbine op het CEVA-terrein aan de Westvlietweg, direct onder de rook van de Zeeheldenwijk in Leidschendam-Voorburg.

Van Tongeren stelt dat Den Haag met zijn ligging aan de kust gemiddeld meer wind heeft dan andere steden. ‘Toch is het gebruik van wind als energiebron in de stad minder kansrijk’, schrijft de wethouder. ‘Windmolens zijn moeilijk in te passen in dicht bebouwd gebied’.

De bestuurder verwijst wel naar de ene windturbine: ‘Den Haag heeft een grote molen’. Daarnaast staan er ‘een aantal kleine windmolens’ in de stad. ‘Deze zijn in een stedelijke omgeving op dit moment nog minder efficiënt. Wel zijn er kansen voor toepassing in of op hoogbouw’.

Van Tongeren zegt dat Den Haag de ontwikkelingen zoals PowerNest, nauwgezet volgt. PowerNEST is een open ‘doos’ met daarin een windmolen, aan de twee zijden windsturende profielen en een windversnellende inlaatvorm. De bovenzijde is bedekt met zonnepanelen. Deze combinatie levert meer energie op waarbij hoogte van plaatsing en locatie (kust of binnenland) ook nog uitmaakt.

‘Zodra zich kansen voordoen voor windenergie in de stad, onderzoeken we de toepasbaarheid in concrete projecten’, besluit Van Tongeren. (foto Charles Groeneveld)